Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera devin, in perspectiva modernizarii industriei la nivel global, un nou tip de marfa ce poate fi tranzactionat si din care se poate obtine profit. wall-street.ro va prezinta cum pot fi certificatele de CO2 accesibile din Romania.
Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.

Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual.

Certificatele sunt emise in baza unui sistem al Uniunii Europene legat de reducerea poluarii. Ele sunt alocate fiecarui stat membru, dupa ce guvernul acestuia stabileste niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate.

Cea mai accesibila modalitate prin care o persoana fizica poate investi in certificatele de CO2 este reprezentanta de contractele futures pe aceste instrumente de la Bursa din Sibiu. Derivatele CO2_RON sunt denominate in lei, iar un contract echivaleaza cu 100 de certificate de emisii, adica 100 tone de dioxid de carbon.

De asemenea, o alta modalitate este tranzactionarea prin brokeri romani care sunt membri ai bursei BlueNext. In prezent, doua case de brokeraj pot tranzactiona direct pe cea mai mare piata energetica la nivel global: Vienna Investment Trust si BT Securities.

Aceste case de brokeraj ofera servicii de tranzactionare si pentru persoane juridice care detin sau vor sa achizitioneze acest tip de instrumente, precum si companiilor care opereaza instalatii care emit gaze cu efect de sera.

Prin Bursa Romana de Marfuri (BRM), companiile pot tranzactiona atat certificate de emisii cu efect de sera (EUA), cat si certificate de emisii certificate (CER), dar pot si preschimba EUA in CER.

Pentru a avea drept de tranzactionare pe platforma electronica a BRM, orice entitate economica trebuie sa incheie un contract de membru afiliat al Bursei, prin care poate sa introduca licitatii in nume propriu. Initiatorul ordinului incheie cu castigatorul licitatiei un contract de bursa semnat de catre BRM, care sta la baza semnarii contractului intre cele doua parti.

Prin intermediul OPCOM, societatile care detin un cont in registru al emisiilor de gaze cu efect de sera din Uniunea Europeana pot tranzactiona certificate de CO2.

Procedura de licitatie este mai complicata deoarece pe langa detinerea un cont initial de certificate, compania trebuie sa se inregistreze ca participat al Platformei de Tranzactionare a Certificatelor de Emisii de Gaze (PTCE) si sa plateasca tariful de acces.

Prin OPCOM societatile pot incheia tranzactii cu certificate de emisii prin licitatii publice, organizate ca urmare a ofertelor publice lansate de participanti initiatori, sau prin licitatii electronice, pe baza instrumentelor standard listate de Operatorul Pietei de Energie Electrica.

De asemenea, pentru a participa la sesiunile OPCOM, participantii trebuie sa depune garantii bancare de plata de participare la licitatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri