Vlad Stan a lansat in ultima perioada mai multe proiecte de afaceri, printre care o scoala de business si un centru “pentru oameni vizionari”, totodata continuand sa investeasca in proiecte pe care le considera promitatoare, de pe Internet. Dupa o perioada in care comunicarea sa publica a fost mai redusa, el a decis sa rupa tacerea, acordand wall-street.ro un interviu despre planurile si business-urile sale, reusite dar si esecuri.
Vlad Stan, antreprenor cu peste 10 ani de experienta in online, a lansat in 2008, impreuna cu doi oameni de afaceri din domeniul imobiliar, Victor Anastasiu si Pablo Rodriguez Gonzalez, fondul de investitii SeedMoney. Ponderile detinute de cei trei in fondul de investitii este aproximativ egal. Spaniolul Pablo Rodriguez Gonzalez, miliardar cu investitii de peste 50 milioane de euro in Romania, vine cu cei mai multi bani pentru finantare.

In doar cateva luni, fondul finantase deja mai multe proiecte, intrand astfel in actionariatul acestora. Intre timp, din cele circa 10 start-up-uri in care Vlad Stan alaturi de cei doi parteneri au investit, cateva dintre ele au iesit din ecuatie – printre acestea se numara XTwip.com sau Squeeqly.com.

Pe de alta parte, unele dintre proiectele pe care fondul de investitii le-a finantat merg foarte bine – printre ele se numara Brainient, firma a lui Emi Gal cu sediul in Marea Britanie la care SeedMoney detine o participatie de circa 14-15% sau 2Parale.ro a lui Dorin Boerescu, unde SeedMoney are o participatie mai mica, pana in 10%, conform lui Stan.

Cea mai recenta investitie a omului de afaceri prin SeedMoney este in SkinScan, o aplicatie pentru terminalele mobile ce analizeaza si previne aparitia cancerului in zona alunitelor. “SeedMoney detine 50% din proiectul care este deja un succes, la doar cateva luni de la lansare – in prima luna aplicatia a fost downloadata de 10.000 de ori, fiind numarul unu in AppStore pe sectiunea de sanatate”, subliniaza Stan.

SkinScan, aplicatie dezvoltata de romani, este disponibila in prezent exclusiv pentru terminalele Apple. Ea va participa in curand la o competitie sustina de IBM, in Silicon Valley.

Vlad Stan a subliniat ca inca nu a realizat niciun exit din investitiile pe care le-a facut din 2008 pana in prezent, acestea realizandu-se atunci cand decid fondatorii firmelor respective.

Fata de acum 3-4 ani, cand veneau zeci sau chiar sute de proiecte lunar sa ceara fonduri de la SeedMoney, in prezent numarul lor a scazut drastic, la 1-2 proiecte pe luna. “Calitatea acestora a crescut insa simtitor. Criza economica a redus drastic numarul proiectelor de pe piata, insa calitatea lor a crescut simtitor”, explica Vlad Stan. “Imi place spiritul noilor antreprenori, ambitia lor. Daca ar avea si cunostintele necesare , ar putea face minuni”, subliniaza omul de afaceri.

Scoala pentru antreprenori – de la 0 la 1 milion

In incercarea de a-i instrui pe viitorii milionari, Vlad Stan a lansat anul acesta Business Design Academy care isi propune sa invete cursantii cum sa isi dezvolte un business “de la 0 la 1 milion de euro”. La prima sesiune, din luna septembrie, s-au inscris 20 de persoane in timp ce la cea din aprilie 2012 s-au inscris 16.

Cursurile se intind pe 3-4 ani, in primul an cei sapte profesori sustinand cursantii pentru a ajunge de la 0 euro la o cifra de afaceri de 100.000 euro. “Castigurile noastre vor fi pe termen lung, urmand sa primim o cota parte din proiect, pana in 10%, in momentul in care ele vor atinge 1 mil. de euro”, explica Vlad Stan. Cursantii platesc o taxa de inscriere de cateva mii de euro.

Ei sunt selectati astfel incat sa corespunda tipului de lider, oameni cu experienta si dinamici. Investitia in deschiderea scolii nu a fost mare, ridicandu-se pana in 30.000 euro, conform lui Stan.

Printre profesori se numara Iulian Padurariu, de la Trout & Partners, Lucian Maxim, de la Adobe sau Catalina Rusu, de la BucharestHubb.com.

Tot Vlad Stan a fondat Bucharest Hubb http://bucharesthubb.com/, o comunitate de lucru “a oamenilor vizionari”, cu sediu fizic aproape de Piata Unirii, Bucuresti. Cladirea gazduieste sedii ale Trilulilu, Brainient sau NorthPhoto.com. Vlad Stan castiga din chirie si organizare de evenimente.

In ultimul an si jumatate, cladirea a gazduit evenimente precum Founders Dating, Investors Day sau Ignite.

Ce parere ai de investitiile omului de afaceri? Consideri ca sunt/vor fi de succes? Comenteaza mai jos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri