Americanii considera ca folosirea Twitter de catre teroristi, care apeleaza la reteaua de microblogging pentru propaganda, este un instrument cu dublu tais, intrucat poate ajuta, dar si prejudicia interesele americane, comenteaza Time, in editia online.

Teroristilor le place Twitter, inclusiv gruparii sunnite Stat Islamic in Irak si Siria (ISIS), care foloseste reteaua pentru a-si difuza mesajele pline de cruzime. Cand membrii gruparii si zeci de mii de acoliti au aparut pe Twitter in ultimele luni, aceasta situatie a ridicat intrebari daca site-urile de social media ar trebui sa raspunda atunci cand grupari de acest tip le colonizeaza platforma.

Nu sunt raspunsuri usoare. Retelele de socializare exista pentru ca utilizatorii sa faca schimb de informatii. Site-uri ca Twitter nu sunt echipate nici inclinate sa controleze membrii. Iar in cadrul comunitatii de informatii nu exista consens daca folosirea ca instrument de propaganda a unor site-uri ca Twitter prejudiciaza sau ajuta interesele americane, precizeaza Mediafax.

In opinia unor comentatori, Twitter a fost neglijent si a permis multiplicarea conturilor extremiste. "Timp de cativa ani, adeptii ISIS au deturnat Twitter pentru a-si promova liber jihadul cu o interferenta minima sau deloc", a declarat Rita Katz, director al SITE, care studiaza comportamentul online al extremistilor. "Lipsa de actiune a Twitter a rezultat intr-o prezenta ISIS puternica si masiva pe platforma sa, constand in campanii de mobilizare, recrutare si terorizare".

Altii spun ca nu este atat de simplu. Conturile ISIS pot fi, in unele cazuri, un avantaj pentru eforturile de strangere de informatii, afirma expertul in contraterorism Clint Watts. "Laudele lor ne spun ceea ce nu stim despre ce se intampla in estul Siriei", a explicat Watts. "In Irak ne-au aratat fiecare dintre succesele lor", a adaugat el.

Citeste si:
Zona roșie se EXTINDE. Călători din 12 țări intră direct în carantină
Zona roșie se extinde:...

Din acest motiv, unii oficiali ar putea prefera ca aceste conturi sa ramana deschise. "Este folositor sa ii putem urmari pe Twitter", a declarat William McCants, fost consilier in Departamentul de Stat, care conduce Proiectul privind relatiile SUA cu lumea islamica la Brookings Institution. McCants aminteste ca oficialii americani au descris site-ul drept o "mina de aur" in ceea ce priveste informatiile despre retelele de combatanti straini, mai buna decat orice surse clandestine.

Un purtator de cuvant al Twitter a refuzat sa comenteze aceste informatii. Regulile site-ului interzic amenintarile cu violenta, hartuirea sau alte abuzuri, iar agentiile guvernamentale sau oficialii pot cere inlaturarea continutului interzis. In 2013, Twitter a primit 437 de astfel de solicitari din partea guvernelor din lumea intreaga, iar in prima jumatate a acestui an a primit 432.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Citește și
Trump cere Europei sa primeasca inapoi 800 de militanti islamisti
Setari Cookie-uri