Franklin Templeton Investments (FTI) implineste un an de la preluarea activitatilor de administrare a Fondului Proprietatea. Cum arata bilantul noilor manageri ai FP la 12 luni de la intrarea in piata romaneasca?
Transformarea intr-o adevarata portavoce a investitorilor nemultumiti de felul in care sunt administrate companiile de stat reprezinta poate cea mai evidenta caracteristica a Franklin Templeton de la intrarea in Romania.

Contrele cu reprezentantii Guvernului s-au repetat la intervale regulate, fie ca a fost vorba despre listarea companiilor de stat din portofoliul Fondului Proprietatea sau despre anumite masuri bizare impuse de oficialii romani, precum donatiile de 400 milioane lei de la Romgaz.

„Franklin Templeton a fost un sustinator vocal al actionarilor, in numele Fondului, in privinta deciziilor considerate a fi in detrimentul interesului pe termen lung al actionarilor Fondului”, se mentioneaza intr-un comunicat al FTI. In aces sens, administratorii enumera litigiul in curs impotriva donatiei Romgaz, blocarea planului de creare a celor doi „campioni energetici” si convocarea AGA la Hidroelectrica si Nuclearelectrica pentru solicitarea aprobarii listarii celor doua companii la BVB.

„Viitorul Fondului Proprietatea aratapromitator, mai ales in contextul in care Guvernul intentioneaza sa creasca eficienta si transparenta companiilor controlate de stat din portofoliu prin oferte primare sau secundare si numirea unor echipe de manageri profesionisti. Credem cu fermitate ca angajamentul Guvernului de a duce aceste planuri la indeplinere va ajuta semnificativ la cresterea valorii companiilor din portofoliu si va da un impuls sanatos economiei Romaniei”, a declarat Mark Mobius, presedinte executiv Templeton Emerging Markets Group.

De la preluarea FP de catre Franklin Templeton, Fondul a fost listat pe Bursa devenind cel mai lichid emitent, cu un rulaj mediu de 25 milioane lei/zi. In 2011, Valoarea Activului Net (VAN) a Fondului a urcat cumulativ cu 6%.

Chiar si asa insa, o buna parte din fostii proprietari din regimul comunist, in prezent actionari ai Fondului Proprietatea, s-au declarat cu aproape orice ocazie nemultumiti de evolutia din piata a pretului actiunilor. Titlurile FP se tranzactioneaza in prezent la un pret in scadere cu 32,8% comparativ cu nivelul stabilit pe 25 ianuarie 2011, prima zi de tranzactionare pe Bursa.

La capitolul planuri pe termen mediu, oficalii FTI spun ca se concentreaza pe listarea secundara a titlurilor FP precum si pe continuarea cooperarii cu BVB si CNVM pentru alinierea pietei din Romania la practicile internationale (incurajarea implementarii conturilor globale pentru mai multi emitenti).

„Avem un numar de initiative pe care vrem sa le realizam pe termen mediu, printre care: explorarea potentialului unei listari secundare la Bursa din Varsovia; propunerea eliminarii restrictiilor de vot pentru actionarii Fondului; colaborarea stransa cu Guvernul in calitate de actionar majoritar al companiilor din portofoliu pentru implementarea masurilor necesare care vizeaza cresterea valorii pentru actionari, de exemplu prin impunerea unor preturi corecte de piata si reducerea costurilor conexe la unele dintre cele mai importante companii din portofoliu”, a declarat Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri