Investitorii institutionali straini au continuat sa fie cei mai activi cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea (FP) si in luna februarie, cand au preluat 1,16% din titluri, astfel ca au ajuns sa controleze cumulat 45,46% din actiunile subscrise.

Un pachet reprezentand 2,69% din actiuni este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris titlurilr insa nu a adus in schimb aportul aferent, informeaza Mediafax.

La finalul lunii ianuarie, investitorii institutionali din afara Romaniei detineau impreuna 44,3% din actiuni.

Principalii vanzatori au continuat sa fie actionarii persoane fizice din Romania, care au cedat in febraurie 1,32% din titluri, astfel ca participatia lor a scazut la 31,59%, potrivit unei statistici publicate marti de Fondul Proprietatea.

La 31 ianuarie, romanii persoane fizice detineau 32,91% din titluri.

Participatiile investitorilor institutionali romani au crescut usor, de la 9,18% la 9,75% din titluri.

Un pachet de 1,74% din actiuni este detinut de Fondul Proprietatea. Titlurile au fost rascumparate anul trecut si urmeaza sa fie anulate, dupa o decizie AGA.
Participatia actionarilor persoane fizice straine a scazut de la 9,18% la 8,77% din actiuni.

Cel mai mare actionar persoana fizica al Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, a continuat sa vanda si in luna februarie actiuni FP, pentru care a incasat circa 50 milioane lei (aproximativ 11,4 milioane euro). Participatia ei a scazut, astfel, de la 6,3% la 5,62% din capitalul subscris si varsat.

La finalul lunii februarie, cel mai mare actionar era fondul american de hedging Elliott Associates, care controleaza indirect 13,86% din actiuni, prin companiile Manchester Securities si Beresford.

Alt actionar important este compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management, care detine in numele clientilor sai un pachet de 7,02% din actiuni.

La finalul lunii februarie, Fondul avea 10.479 actionari, fata de 10.705 in ianuarie.

In luna februarie, actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu aproape 16%, fiind tranzactionate la preturi cuprinse intre 0,51 lei/titlu si 0,59 lei/titlu. Titlurile FP au incheiat sedinta de marti in crestere cu 0,67%, la 0,599 lei. La aceasta cotatie, capitalizare Fondului este de 8,253 miliarde lei (1,895 miliarde euro).

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Profitul Fondul Proprietatea a scazut dupa primele 9 luni