Lucian Anghel, presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB), a confirmat ca BVB a trimis o solicitare catre CNVM prin care cere autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare (ATS).


De asemenea, Victor Cionga, directorul BVB, a subliniat ca Romania ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeana daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat in sensul ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) se opune transformarii Rasdaq in ATS, din cauza ca o buna parte din investitori au cumparat actiunile unor companii de pe Rasdaq cand aceasta era considerata o piata reglementata. Investitorii se tem ca in situatia in care Rasdaq va deveni un sistem alternativ de tranzactionare, nu vor mai fi protejati de legea pietei de capital in relatia cu actionarii majoritari.

“Problema Rasdaq nu mai trebuie tinta sub pres. Este o problema veche pe care ne facem ca nu o vedem de multi ani. Trebuie sa o rezolvam intr-un fel sau altul”, a declarat Lucian Anghel.

Clarificarea statutului pietei Rasdaq este unul dintre subiectele pe care CNVM si Bursa de Valori Bucuresti incearca de mai multi ani sa le rezolve, deoarece conform unei directive europene Rasdaq nu poate fi considerata o piata reglementata, desi la infiintare, in 1996, s-a spus ca este reglementata.

Cel mai recent demers al CNVM a fost in luna noiembrie. Atunci Comisia a publicat un proiect de act cu caracter normativ in care se prevede ca firmele listate pe piata Rasdaq si cele de la segmentul "Nelistate" sa fie mutate pe una din pietele reglementate sau un sistem alternativ de tranzactionare, in caz contrar urmand sa fie transferate automat pe ATS-ul BVB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri