In lunile mai si iunie, investitorii institutionali straini si-au redus expunerile si au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA, participatiile detinute coborand cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie, scrie Mediafax.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.
La finele lunii august, Fondul Proprietatea avea 8.020 de actionari, fata de 8.195 in luna iulie.

In luna august, principalii vanzatori de actiuni Fondul Proprietatea au fost tot investitori institutionali inregistrati in Romania si persoane fizice romane, participatiile acestora coborand cu 0,44 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,43 puncte procentuale, potrivit statisticilor transmise de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

La finele lunii august, investitorii institutionali inregistrati in Romania detineau 8,43% din titlurile Fondului, fata de8,87% in luna iulie.
In acelasi timp, participatia actionarilor persoane fizice romani a scazut de la 22,87% la 22,44%.

Citeste si:

Pachetele detinute de actionarii persoane fizice straine au coborat de asemenea usor, de la 5,83% la 5,79%.

Compania de administrare a investitiilor City of London, al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea (FP), a anuntat spre finalul lunii august ca si-a redus participatia la Fond la 4,87%, de la 9,43% in precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

La finalul sedintei, actiunile FP au fost cotate la 0,6775 lei, cu 0,37% sub cotatia de joi. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 9,33 miliarde lei (2,09 miliarde euro).