Dobanzile titlurilor de stat au ajuns sa scada sub 1% pentru maturitatile de 12 luni, iar trendul descendent va continua, urmand sa afecteze semnificativ si castigurile generate de fondurilor de obligatiuni – instrumentul financiar preferat al romanilor care in ultimii ani au fugit de dobanzile bancare tot mai mici.

“Ne asteptam ca mediul de dobanzi bancare reduse si inflatie scazuta – uneori chiar negativa, sa se prelungeasca, iar in aceste conditii devine evident ca randamentele fondurilor de obligatiuni nu va mai fi la fel de mare precum in ultimii 1-2 ani. Personal nu cred ca randamentele acestor fonduri va mai trece de 3,5% in urmatoarele 12 luni”, spune Dan Popovici, CEO-ul OTP Asset Management.

Aproape 160.000 de romani aveau la sfarsitul lunii trecute 12 miliarde lei plasati in fonduri de obligatiuni, adica peste jumatate din piata locala a fondurilor de investitii. Castigurile aduse de aceste fonduri in ultimele 12 luni variaza intre 5 si 7%, in conditiile in care dobanzile bancare rareori mai depasesc pragul de 2%.

In conditiile unei anticipate scaderi a randamentelor pe obligatiuni, sefii OTP au lansat doua noi fonduri cu investitii mai degraba diversificate.

OTP Global Mix este un nou fond deschis de investitii, denominat in lei, cu alocare diversificata a activelor si unde investitia minima este de 50 de lei (5 unitati de fond). Acesta va investi in actiuni locale si internationale, dar si in instrumente financiare cu venit fix, avand posibilitatea sa aloce pana la 50% din active in titluri de capital (actiuni, indici, etc.). „Alocarea va fi dinamica. Daca de exemplu vedem volatilitate pe burse putem sa mergem cu toti banii in fixed income pana situatia se stabilizeaza".

Al doilea fond lansat este OTP Euro Premium Return, denominat in euro, al carui principal obiectiv va fi generarea unui randament pozitiv indiferent de evolutia pietei in fiecare an. Reprezentantii OTP spun ca fondul va fi o alternativa pentru investitorii cu o strategie „long only”. OTP Euro Premium Return va investi preponderent in instrumente financiare foarte lichide, care sa permita o realocare rapida a capitalului pentru a capta oportunitatile din piata. Sefii OTP spun ca fondul va investi si in cele mai lichide actiuni romanesti, insa, cel mai probabil, ETF-urile straine vor reprezenta principalul activ din portofoliu.

Ca sa isi convinga clientii sa se diversifice, OTP vrea sa vand fonduri „la pachet”

Circa 75% din cei 6.900 de clienti ai OTP Asset Management au investitii intr-un singur fond, lipsa diversificarii fiind o trasatura specifica intregii piete romanesti. Pentru a-i convinge pe clientii existenti si pe cei noi sa isi largeasca plansa de investitii, OTP va incerca sa le vanda acestora mai mutle fonduri intr-un singur „pachet”, unde investitia minima va fi de 1.000 de lei.

„Am lansat microsite-ul PentruViitorulMeu.ro prin intermediul caruia vom derula o campanie de constientizare a clientilor privind beneficiile diversificarii portofoliului. Vom propune investitorilor cinci portofolii de investitii construite in functie de orizontul de timp recomandat si nivelul de risc acceptat”, mentioneaza Daniela Stefu, director general adjunct OTP AM.

Fiecare portofoliu contine doua sau trei fonduri, acestea avand niveluri diferite de risc. De exemplu, portofoliul „Fotbal” isi propune sa obtina un castig superior produselor clasice de economisire in conditii de diversificare valutara si risc moderat. Portofoliul “Fotbal” este compus in proportie de 40% din plasamente in OTP Obligatiuni si de cate 30% in fondurile OTP Euro Bond si Dollar Bond.

Perioada recomandata de investitii pentru acesta este de 3-5 ani, insa chiar si asa investitorii isi pot retrage oricand banii fara costuri suplimentare. Costurile de administrare/subscriere pentru fiecare dintre cele 5 portofolii vor fi echivalentul costurilor achizitionarii separate a fondurilor din componenta acestora.

Sursa foto: Shutterstock / Pressmaster

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri