Cele mai importante zece companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au pierdut 1 miliard de euro din valoarea de piata in primele sapte luni ale acestui an, singurele titluri care au inregistrat cresteri fiind cele ale monopolurilor din energie, arata calculele News.ro, pe baza cotatiilor de la bursa.

Totusi, pierderea s-a injumatatit in ultimele doua luni, in conditiile in care, la finalul lunii mai, capitalizarea bursiera a celor mai importante zece companii scazuse cu 2 miliarde de euro fata de finalul anului 2015, potrivit News.ro.

Companiile care dau tonul la bursa din Bucuresti sunt - in ordinea valorii de piata calculate pe baza pretului de inchidere a sedintei din 29 iulie - OMV Petrom (14,5 miliarde lei, 3,2 miliarde euro), Romgaz (8,8 miliarde lei, 2 miliarde euro) , Fondul Proprietatea (8,5 miliarde lei, 1,9 miliarde euro), Banca Transilvania (8,3 miliarde lei, 1,9 miliarde euro), BRD (6,8 miliarde lei, 1,5 miliarde euro), Electrica (4,5 miliarde lei, 1 miliard euro), Transgaz (3,4 miliarde lei, 754 milioane euro), Transelectrica (2,16 miliarde lei, 483 milioane euro), Rompetrol Rafinare (2,15 miliarde lei, 482 milioane euro) si Nuclearelectrica (1,6 miliarde lei, 356 milioane euro).

Lista celor mai importante companii listate la bursa cuprinde doua banci, un fond de investitii si sapte companii din sectorul energetic. Valoarea de piata cumulata a celor zece companii a ajuns, la finalul lunii iulie, la 60,7 miliarde lei (13,6 miliarde euro), in scadere cu 7% fata de finalul anului trecut, cand capitalizarea se ridica la 65,3 miliarde lei (14,4 miliarde euro).

Dintre cele zece companii, doar trei - Electrica, Transgaz si Transelectrica - au inregistrat o crestere a cotatiilor la bursa in primele sapte luni din acest an, trei - Rompetrol, Fondul Proprietatea su Banca Transilvania - au inregistrat scaderi de sub 10%, iar celelalte patru au inregistrat deprecieri cuprinse intre 11% si 20%. Astfel, actiunile Electrica s-au scumpit cu 6,6% comparativ cu cotatia de la finalul anului trecut, pana la 13 lei / titlu, in timp ce titlurile Transgaz au depasit la finalul lunii iulie cu 3,2% pretul de la finalul lui 2015, ajungand la 286 lei, iar cele ale Transelectrica s-au apreciat nesemnificativ, cu 0,9%, pana la 29,40 lei.

Transelectrica si Transgaz au pozitii de monopol pe pietele pe care opereaza, in timp ce Electrica detine trei din cele opt distributii regionale de electricitate la nivel national. Cea mai mare ieftinire a fost inregistrata in primele sapte luni din acest an de actiunile BRD, a doua banca dupa active din Romania, controlata de grupul francez Société Générale.

Pretul unei actiuni era, la finalul lunii iulie, cu 19,2% mai mic fata de finalul anului trecut, pe fondul turbulentelor financiare inregistrate mai ales dupa referendumul din Marea Britanie din 23 iunie. De asemenea, actiunile Nuclearelectrica, compania care opereaza centrala nucleara de la Cernavoda si care acopera circa 18% din productia de energie electrica din Romania, s-au ieftinit cu 17,8% in acelasi interval, iar cele ale Romgaz, care produce circa jumatate din gazele extrase in Romania, s-au depreciat cu 16%.

Scaderi mai moderate au fost inregistrate de actiunile OMV Petrom (-11,7%), Bancii Transilvania (-6,2%), Fondului Proprietatea (-4,3%) si Rompetrol Rafinare (-0,8%). Insa piata de actiuni de la Bucuresti sufera in continuare de lichiditatea slaba si de lipsa unui numar suficient de companii mari si lichide, care sa dea adancime pietei.

BVB asteapta listarea Hidroelectrica

Sperantele sefilor bursei se leaga de listarea Hidroelectrica, masura care ar permite indeplinirea telului principal al BVB, si anume de a trece in categoria superioara a pietelor de capital, cea a pietelor emergente. In prezent, bursa din Bucuresti este considerata o piata de frontiera, a treia mare categorie - dupa piete dezvoltate si piete emergente.

Recent, sefii bursei au declarat ca listarea la bursa a companiei de stat Hidroelectrica, cu un pachet de peste 20% din actiuni, va permite indeplinirea de catre Bursa de Valori Bucuresti a conditiilor pentru a trece in categoria pietelor emergente. Un astfel de pas ar insemna atragerea de investitori de categorie superioara, de talia unor mari fonduri de investitii care nu investesc in piete cotate sub nivelul celor emergente.

In plus, statutul de piata emergenta ar atrage aprecierea generala a activelor romanesti, inclusiv a fondurilor private de pensii. Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare s foarte profitabila, este sigura aflata in acest moment pe agenda Bursei de Valori.

"Statul roman ar avea cel mai mult de castigat daca Romania devine piata emergenta, pentru ca are cele mai multe companii in indicii bursei. Valoarea companiilor va creste daca Romania devine piata emergenta", a afirmat presedintele BVB, Lucian Anghel, la o discutie cu jurnalistii. Sefii bursei au cerut reprezentantilor statului, in calitate de actionar majoritar, un calendar clar de listare a Hidroelectrica si au primit semnale incurajatoare, chiar daca sefii din Ministerul Energiei se feresc sa isi asume un termen clar de listare a producatorului de energie.

Citeste si:

    Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucuresteana care ar indeplini criteriile MSCI - o companie internationala care acorda clasificarile pietelor si indicilor - si ar permite Bursei de Valori Bucuresti sa devina piata emergenta. Pentru a clasifica o piata la nivelul de piata emergenta, MSCI solicita cel putin trei companii listate cu o valoare de piata de cel putin 1,26 miliarde dolari (1,15 miliarde euro, la cursul actual) si cu o valoare a actiunilor tranzactionabile liber (free float) de minimum 630 milioane dolari (573 milioane euro).

    In prezent, din cele 85 de companii listate pe piata principala a BVB, doar doua indeplinesc conditiile MCSI pentru piata emergenta: Banca Transilvania si Fondul Proprietatea. OMV Petrom, desi este cea mai valoroasa companie listata, are un free-float prea mic.

    Sursa foto: Agerpres

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri