Casa de Insolvente Transilvania (CITR) a lansat ROCA, o platforma prin care vrea sa atraga bani de la investitori pe care sa ii plaseze ulterior in companii in dificultate, cu nevoie de finantare, si pe care sa le redreseze intr-un orizont de timp de aproximativ 3 ani. CITR se angajeaza sa le ofere investitorilor un randament anual de 16%, in conditiile unui plasament minim de 0,5 mil. euro, in vreme ce antreprenorilor le este promisa finantarea si redresarea companiei in schimbul vanzarii unui pachet de 60% din firma.

Platforma ROCA este de fapt o societate pe actiuni prin intermediul careia vor fi facute plasamentele. Pe langa finantare, Grupul CITR va asigura si componenta de management a firmelor aflate in dificultate. Pana la finalul anului 2019, fondatorii ROCA isi propun sa atraga 20 mil. euro de la investitori. Societatea ar putea sa fie listata pe bursa la sfarsitul primului ciclu de investitii, adica peste aproximativ 3 ani.

Fratii Dragos si Adrian Paval, fondatorii Dedeman si unii dintre cei mai de succes antreprenori romani, se afla in randul primilor investitori ai platformei ROCA. Acestia au plasat 2 mil. euro in ROCA prin intermediul PIF Industrial, in vreme ce proprietarul Mobexpert Dan Sucu a plasat 0,5 mil. euro. Alte plasamente in ROCA au mai fost facute de asociatii CITR Group, prin divizia de investitii CIT Resources, precum si de Astra Rail Management GMBH.

Investitorii in ROCA vor avea reprezentanti intr-un asa-zis board al investitorilor, participand astfel la procesul decizional al platformei.

“Prin ROCA vor fi atrasi bani de la investitori, care vor fi plasati eficient in companii romanesti aflate in dificultate, dar care au perspective de a deveni un business solid in viitor. (…) Nu urmarim sa intram in companii la un anumit multiplu de EBITDA, ci mai degraba sa intram in companii care din punct de vedere financiar ‘in Excel’ nu arata prea bine, pe care calculele hartiei nu le sustin. De exemplu, saptamana trecuta am avut o discutie cu o companie care dispune de 10 contracte care i-ar putea dubla afacerile intr-un an, dar pe care nu le poate semna pentru ca nu au finantare”, a declarat Andrei Cionca, presedinte Casa de Insolvente Transilvania si co-fondator ROCA.

Platforma ROCA atrage resurse pe o durata de 7 (+1) ani, tintind un randament anual de minim 16%. Pe parcurul acestei perioade se urmareste inchiderea a doua cicluri de investitii, cu o marcare de profit la jumatatea perioadei (3,5 +0,5 ani), iar diferenta la final.

Ce trebuie sa stie antreprenorii care vor sa se finanteze prin ROCA

Reprezentantii CITR isi propun ca pana la finalul acestui an sa semneze acorduri cu minim 5 firme care sa se finanteze prin ROCA. Companiile vizate sunt cele care au dificultati financiare, care au intrat intr-o perioada in care cresterea a stagnat din cauza lipsa resurselor financiare, sau in cazul carora exista dificultati in succesiune.

“Nu exista neaparat o firma ‘prea mica’ pentru a o lua in calcul, mai ales avand in vedere ca ne gandim si la consolidari in situatiile in care aceasta este cea mai buna solutie. Totusi, nu vom intra decat acolo unde putem achizitionam minim 60% din firma. In unele cazuri, cu o parte din aceste actiuni vom rasplati managerii firmelor daca reusesc sa obtina rezultate bune in anii care urmeaza preluarii”, spune Cionca.

Potrivit acestuia, antreprenorii care accepta sa isi vanda o parte din afacere in schimbul finantarii vor putea sa isi rascumpere actiunile dupa 3 ani de zile la un multiplu EBITDA (n.red. profit inainte de dobanzi, taxe depreciere si amortizare) stabilit in prealabil cu reprezentantii ROCA.

Investiile in companii aflate in insolventa nu sunt excluse, insa, pentru a evita conflictele de interese, ROCA nu va face plasamente in societati aflate deja in administrarea judiciara a Casei de Insolvente Transilvania.

“Ne vom concentra in special pe firmele care activeaza in productie, servicii specializate si cele din sectorul agri-food. Singurul domeniu pe care il excludem in momentul de fata este cel imobiliar. Focusul este pe companiile in care antreprenorul ramane deoarece vrem sa pastram ‘ADN-ul’ pe baza caruia aceasta a fost construita; vrem sa mergem pe aceleasi principii”, a declarat Rudolf Vizental, CEO si co-fondator ROCA.

Capitalul social initialal ROCA este de 4,5 mil. euro, iar din portofoliul platformei face deja parte compania S-Karp, producator de incaltaminte din Brasov.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri