Grupul Bittnet Systems, in prezent listat pe AeRO – o piata dedicata start-up-urilor, se va transfera pana la sfarsitul acestui an in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Sefii Bittnet vin in liga mare a pietei de capital capital romanesti, acolo unde banii fondurilor de investitii si de pensii fac legea, cu o companie care a crescut de 10 ori in ultimii 4 ani si care in 2019 isi propune o dublare a veniturilor, bazata pe campania agresiva de achizitii din ultimii ani.

“De ce ne listam in piata principala a bursei? Pentru ca vom avea acces la un capital mai ‘relevant’ pentru planurile de dezvoltare pe care le avem. Vorbim de atragere de capital in suma de mai multe zeci de milioane de euro in viitor, deci piata principala a BVB ni se potriveste mai bine”, a explicat Cristian Logofatu, CFO Bittnet Systems si cel care alaturi de fratele sau, Mihai Logofatu – CEO Bittnet Systems, a infiintat compania in 2007.

Bittnet, o companie care a inceput ca furnizor de training IT si care in prezent integreaza mai multe servicii IT&C, s-a listat pe piata AeRO in aprile 2015, firma fiind evaluata atunci de investitori la 7,8 mil. lei. In prezent, Bittnet valoreaza pe bursa 81 mil. lei, reprezentand o crestere a capitalizarii de 938%.

Gandind in termen optimisti, ne asteptam ca in septembrie – octombrie sa avem aprobarea prospectului si transferul propriu-zis in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti

Cristian Logofatu - CFO Bittnet Systems

Bittnet anunta la finalul anului 2015 vanzari de 10 mil. lei si un profit net de 479.000 lei, cifre care in 2018 au ajuns la 53 mil. lei, respectiv 4,8 mil. lei.

“Calendarul listarii pe care l-am trasat presupune trei etape: migrarea la o structura de conducere ce include un Consiliu de Administratie, transformarea si publicarea rezultatelor financiare anterioare in format IFRS si intocmirea prospectului”, a explicat Cristian Logofatu, prezent la o intalnire cu investitorii si actionarii.

Luand in calcul capitalizarea de 81 mil. lei inregistrata in prezent, Bittnet ar fi una dintre companiile de mici dimensiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti, acolo unde ‘mamutii’ din energie si bancile, cu capitalizari de ordinul zecilor de miliarde de lei, atrag cea mai mare parte a banilor investitorilor institutionali.

Totusi, perspectivele de lichiditate ale Bittnet pe BVB sunt unele pozitive, actiunile companiei fiind cele mai tranzactionate pe AeRO anul trecut, cu un total de 3.645 de tranzactii, adica mai mult decat 56 dintre companiile deja prezente in piata principala a bursei si care au ajuns sa faca doar figuratie in piata.

Dublarea afacerilor in 2019 si planuri de viitor

Sefii Bittnet anticipeaza ca anul acesta veniturile consolidate ale companiei vor ajunge la 120 mil. lei, cu 126% mai mult decat cele de 53 mil. lei notate in 2018. Cresterea este motivata in special de investitiile in activitatea de integrare IT&C a Crescendo.

Crescendo este cea mai recenta achizitie a grupului Bittnet, transferul activitatii de integrare IT&C a Crescendo International catre Dendrio Solutions (o alta firma din grupul Bittnet) fiind finalizat oficial la 31 decembrie 2018. Crescendo este o companie specializata in furnizarea de aplicatii, solutii si servicii personalizate IT&C.

Cum au aratat in 2018 companiile care formeaza Grupul Bittnet

Compania Profit net (mil. lei) Venituri (mil. lei) Evolutie venituri (2018 vs. 2017)
Dendrio 1,13 27,7 +27%
Elian 0,18 3,9 +10%
Bittnet 3,68 26,4 +21%
Equatorial 0,21 3,2 +400%

Deal-ul de aproape 11 mil. lei a fost finantat printr-o emisiune de obligatiuni Bittnet, aceasta fiind de altfel una dintre principalele metode de finantare a dezvoltarii a Bittnet din ultimii ani.

Am atras peste 10 mil. euro de la investitori de cand ne-am listat, fapt care le dovedeste contrariul celor care sustin ca bursa romaneasca nu functioneaza sau ca nu reprezinta o alternativa reala de finantare

Mihai Logofatu - CEO Bittnet Systems

Bittnet este una dintre putinele companii de pe BVB care in ultimii ani s-a folosit intens de mecanismele de finantare oferite de piata. Chiar miercuri, cea de-a cincea emisiune de obligatiuni Bittnet (BNET23C) a intrat la tanzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, valoarea acesteia ajungand la 10 mil. lei (dobanda fixa 9%/an). Emisiunea de obligatiuni a fost realizata printr-un plasament privat.

“In viitorul apropiat, dupa listarea pe BVB, vom continua sa realizam plasamente private de obligatiuni in detrimentrul celor deschise, motivul fiind acela ca zona de plasament privat ne permite sa realizam mai rapid acest tranzactii”, mentioneaza Cristian Logofatu.

Reprezentantii Bittnet nu exclud noi achizitii de companii in viitor, “atat timp cat acestea servesc scopului consolidarii pozitiei companiei pe piata, precum si extinderii portofoliului de servicii al Grupului”.

De la momentul listarii pe bursa in 2015, Bittnet si-a capitalizat profiturile prin distributia de actiuni gratuite catre actionari, proces care va fi continuat si anul acesta, actionarii urmand sa primeasca o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta.

De asemenea, la finalul anului 2019, Bittnet vrea sa isi majoreze capitalul prin realizarea de noi aporturi in forma baneasca din partea actionarilor. Majorarea presupune emiterea 11 mil. noi actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune si o prima de emisiune a carei formula ar urma sa fie [(pret mediu de tranzactionare ultimele 30 zile) / 1,25 factor de ajustare] -0,1. Aprobarea majorarii si a formulei de calcul va fi supusa votului actionarilor intr-o Adunare Generala programata la data de 24 aprilie.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri