Bursa de Valori București a ajuns recent la cel mai înalt nivel din istorie, în ciuda pandemiei și a unei economii a căreie evoluție cu greu mai poate fi anticipată în condițiile actuale. În mod normal, atunci când bursa a crescut deja foarte mult, investițiile în acțiuni nu par a fi cea mai bună alegere, însă cât de supraevaluată este acum bursa românească în comparație cu perioada 2006-2007, anii dinaintea crizei sub-prime când economia românească era, cel puțin teoretic, cu motoarele la maxim?

”În România situația este departe de a indica o supraevaluare a pieței, care să indice inversarea trendului bursier de creștere. Noile maxime au fost atinse în condițiile în care profitabilitatea societăților a cunoscut o îmbunătățire semnificativă în ultimii ani”, spune Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

În tabelul de mai jos este reprezentată situația PER, un indicator esențial pentru investitorii de pe bursă care arată cât de scumpă este acțiunea unei companii, raportând prețul acțiunii la profitul pe care respectiva companie în generează.

În calcul au fost luate principalele societăți listate: cele de la categoria întâi a BVB (pentru 2007) și cele din componența BET (pentru 2021).

Compania PER martie 2007 Compania PER martie 2021
Turbomecanica 14,9 Alro 6,3
SIF Muntenia 16 Purcari 8,3
OMV Petrom 16,4 Banca Transilvania 9,3
SIF Banat-Crișana 17,9 Romgaz 10
SIF Oltenia 19 Nuclearelectrica 11
Transelectrica 23,2 BRD 11,5
SOCEP 23,9 Electrica 12,3
BRD 26,1 Conpet 13,4
Biofarm 29,4 Transgaz 14,8
SIF Transilvania 32 Transelectrica 16,8
Banca Carpatica 34,5 Teraplast 17,8
Antibiotice 38,3 OMV Petrom 18,2
Banca Transilvania 38,4 Medlife 21,4
SIF Moldova 39,5 BVB 32
Oltchim 119,3 Digi Communications -
Impact Developer 164 Fondul Proprietatea -
Sphera Group -

”Deși piața locală pare să aibă încă loc de creștere, din punct de vedere al analizei fundamentale, nu trebuie să uităm că mediul economic este departe de a fi unul pe deplin natural. Există foarte multe chestiuni care sfidează logica economică, de la taxarea capitalului prin dobânda negativă, la menținea unor companii neviabile economic prin injectarea de granturi sau oferirea de banii foarte ieftini și accesibili. Ca atare prudența și taxarea exuberanței iraționale rămân arme importante pentru investiții reușite”, consideră Alin Brendea.

Este bursa românească ieftină sau prea scumpă în prezent? Răspunsul nu este foarte clar, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care specialiștii reocmandă investițiile mici, dar constante, în locul unul plasament major, într-o perioadă scurtă de timp, sperând că ACELA era cel mai bun moment pentru a cumpăra acțiuni.

Ce se întâmplă la nivel internațional? Pe măsura trecerii anilor, piețele tind să devină tot mai scumpe

Piețele globale de acțiuni tind să înregistreze indicatori de evaluare tot mai ridicați, privind retrospectiv în ultimele decenii. Un studiu axat pe piața bursieră americană pe o perioadă îndelungată – zeci de ani- indică cu claritate acest fapt (vezi tabelul de mai jos).

Indicator Media între 1931 și 1965 Media între 1965 și 2000 Media după anul 2000
PER 13,9 15,6 25,7
Randament dividende 5,1% 3,5% 1,9%
Preț/activ net 1,39 1,98 2,79
Preț/vânzări nete 1,07 0,85 1,59
Alocare către investiția în acțiuni 36% 32% 40%

”Observăm cum trecerea anilor modifică comportamentul investitorilor bursieri: aceștia sunt de acord să plătească mai mult pentru același profit, activ net sau vânzări per acțiune. În plus randamentele dividendelor acceptate tind să scadă, pe măsură ce acțiunile tind să se scumpească. Surprinzător, alocarea din venitul gospodăriilor spre investiția în acțiuni a crescut și ea, ca procent, după anii 2000 – deși piața părea mai scumpă”, comentează Alin Brendea.

Cauzele care explică această tendința se regăsesc în modificările mediului economic în care a evoluat piața bursieră. Principala explicație vine dinspre piața monetară sau, mai exact, la scăderea dobânzilor din ultimii ani. Valoarea fundamentală a unei acțiuni este o funcție a valorii actuale a câștigurilor sale viitoare, a vânzărilor sau a dividendelor ce vor fi distribuite. Deci atunci când ratele dobânzilor sunt scăzute valoarea de piață a acțiunilor tinde să crească.

O altă cauză poate fi omisiunea (deseori parțială) a imobilizărilor necorporale din calculul valorii contabile. Fără o evaluare reală a activelor necorporale valorea contabilă tinde să fie subevalută. Această diferența nu a avut un impact semnificativ cât timp bursele au fost dominate de companii tradiționale cum sunt cele de producție, de exemplu. Însă în ultima perioadă am evoluat către o economie bazată pe informații, în care domină activele necorporale. Ca atare, valoarea contabilă tinde să devină tot mai puțin relevantă.

O a treia cauză pare să fie determinată de înmulțirea operațiunilor de răscumpărare de acțiuni făcute de către companii. Companiile au folosit din ce în ce mai mult achizițiile de acțiuni pentru a restitui numerar acționarilor, mai degrabă decât pentru a plăti dividend. Acest lucru a dus la o scădere a randamentului dividendelor, în ultimii ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri