Senatul României a adoptat propunerea legislativă pentru simplificarea impozitării investitorilor din piața de capital. Din cei 120 de senatori prezenți, au fost înregistrate 118 voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă. Propunerea legislativă va merge în Camera Deputaților, for decizional.

„Votul de astăzi este o confirmare a utilității acestui demers și relevanței sale pentru toți jucătorii din piață. Credem cu tărie că prin adoptarea finală și aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative vom reuși să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital, astfel facilitând accesul companiilor românești la finanțare. Această lege aduce avantaje tuturor şi, în final, economiei din România. Așteptăm cu interes dezbaterile din Camera Deputaților și susținem în continuare această propunere legislativă”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Citiți și Cadou nesperat de la politicieni pentru micii investitori români: impozite mai mici pe bursă și drumuri mai puține la ANAF

Proiectul de lege prevede reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, și anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului va reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care include simplificarea impozitării investitorilor din piața de capital, a fost înregistrată în Senat pentru dezbatere în 13 octombrie 2021. Inițiatorii proiectului legislativ sunt deputaţii PNL Sebastian Burduja, Gabriela Horga, George Tuţă şi senatorul USR Claudiu Mureşan, proiectul fiind susținut de Bursa de Valori București, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Administratorilor de Fonduri, Asociația Română a Băncilor şi Asociaţia Brokerilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri