Bursele au mers prost în ultimele luni, iar criptomonedele nu doar că nu au reușit să reziste, dar au scăzut chiar și de trei ori mai mult decât acțiunile în iunie. Acest fapt arată că piața cripto nu este acel ”refugiu” față de problemele din economia reală pe care mulți investitori mizau, consideră Alexandru Voicu, CEO al administratorului de fonduri Certinvest.

S&P 500, unul dintre cei mai importanți indici care urmărește evoluția bursei americane, a scăzut cu aproximativ 11% luna aceasta. În România, indicele bursier BET a pierdut 1,4%. În același timp, bitcoin a scăzut cu 30% iar majoritatea celorlalte criptomonede majore au urmat trendul puternic negativ.

”Mulți investitori în cripto considerau că monedele virtuale reprezintă un diversificator foarte bun în perioadele când economiile se prăbușesc. Acum vedem că acest argument pro-cripto nu a ținut, iar acțiunile, în special cele care plătesc dividende, performează mult mai bine în acest climat economic dificil din prezent. Cred că acum este un moment bun să realoci investițiile din cripto către economia reală”, a declarat Alexandru Voicu.

În ultimii 5 ani piața cripto a devenit «cool, vibrantă». Oamenilor le place să vorbească de ea atunci când crește. Nu am văzut acum investitori care să fugă de cripto și să vină pe bursă.

Aurel Bernat, CEO BT Asset Management

La jumătatea lui iunie, valoarea totală a pieței cripto scăzuse sub 1 trilion de dolari, după mai multe zile consecutive de scăderi pe bitcoin, ethereum și alte criptomonede majore. Bitcoin s-a devalorizat cu 48% în 2022, în vreme ce ethereum a pierdut aproape 70%.

Nici bursele tradiționale nu au dus-o foarte bine anul acesta, însă nivelul scăderilor a fost semnificativ mai mic față de prăbușirea cripto. Astfel, de la începutul anului, bursa din SUA a peirdut 23% pe indicele S&P 500, în Germania indicele DAX a scăzut cu 15%, iar Bursa de Valori București marchează în prezent un minus de 5,2% pe indicele BET.

În ultimii 5 ani piața cripto a devenit «cool, vibrantă». Oamenilor le place să vorbească de ea atunci când crește. Persoanele care investesc însă în cripto au doar o mică parte din avere plasată aici. Majoritatea consideră cripto un pariu, nu o investiție cum este cea pe bursă; practic cele două tipuri de investitori nu se prea intersectează. Nu am văzut acum investitori care să fugă de cripto și să vină pe bursă și nici nu mă aștept să vedem o migrație în acest sens”, consideră Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management.

Cei mai importanți doi factori de care depind piețele financiare în prezent sunt războiul din Ucraina și creșterea accelerată a inflației observată în ultimele luni.

”Ca să vedem o revenire pe burse depindem de o eventuală închidere a conflictului din Ucraina – care din păcate se prelungește și care ar putea deveni un război de durată – și temperarea inflației. Aceștia sunt cei doi factori majori cu impact asupra piețelor și care vor determina revenirea acestora in restul anului 2022”, a concluzionat Aurel Bernat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri