La 5 ani de la lansare, ROCA Investments, un brand fondat de compania de private equity Impetum Group, ajunge să dețină un portofoliu în valoare de 78 de milioane de euro, marcând o nouă creștere de 50% față de evaluarea anterioară (din decembrie 2021) și raportează acționarilor un randament anualizat (IRR) de 39%.

Fondată în 2018 prin capital 100% românesc, ROCA Investments a finalizat până în prezent 5 runde de majorare de capital, care au totalizat 43,75 milioane euro, a semnat 20 de tranzacții și a finalizat 2 exit-uri.

În perioada 2018 - 2022, ROCA Investments a crescut anual sumele investite, ajungând de la 4,19 milioane de euro în 2018 la 34,67 milioane euro în 2022.

În această perioadă, valoarea de piață a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,5 ori, în ultimul an avansând cu 56%.

Primii acționari în cadrul ROCA Investments au înregistrat o apreciere de peste 3 ori a sumei investite. De asemenea, acționarii care au participat la cea mai recentă rundă de majorare de capital, încheiată la finalul anului trecut, au înregistrat o apreciere de 33% a investițiilor.

„Decalajul dintre Vest si Est este încă nejustificat de mare, în ceea ce privește rolul fondurilor de investiții și al companiilor de private equity în economie, deși ultimii ani au adus o evoluție pe toate piețele, din acest punct de vedere. Acest decalaj este însă o oportunitate majoră de creștere. Rămânem fideli misiunii noastre, de a ne focusa pe sectoare strategice ale economiei naționale, între care industria și agricultura sunt cheie pentru dezvoltarea economică a țării în următorii ani și de a investi exclusiv în companii românești, cu dorința de a crea campioni regionali,” declară Rudolf Vizental, CEO și co-fondator ROCA Investments.

România este o piață atractivă, cu potențial semnificativ pentru investiții, datorită poziției geografice, stabilității economice și a numărul mare de companii care au nevoie de finanțare, în condițiile în care nivelul de investiții actual este mult sub media europeană: 0,02% PIB investiții de private equity în România vs. 0,7% din PIB investiții în UE.

Ce urmează: Principalele direcții strategice pentru ROCA Investments

Într-un context ambiguu de piață, marcat de multiple incertitudini la nivel geo-politic și macroeconomic, ROCA Investments mizează ca direcții strategice pe consolidare și dezvoltare în perioada următoare:

„În primul rând, obiectivul nostru declarat este să ducem ROCA Investments la un nivel de relevanță regională: o companie românească de private equity specializată pe companii antreprenoriale. De asemenea, vom ajuta la creșterea și consolidarea IMM-urilor, la dezvoltarea mai multor echipe de management, la formarea de branduri Made in Romania, viabile pentru orice piață europeană. Iar pentru a putea continua să facem impact pozitiv în economia românească, ne propunem ca următoarea evaluare ROCA Investments să depășească 100 milioane de euro”, declară reprezentantul companiei.

Prin intermediul holdingurilor și companiilor sale, ROCA Investments este prezentă în 14 județe ale țării, în 2 sectoare de activitate strategice pe care s-a specializat: sectorul industrial, prin intermediul holdingului ROCA Industry și sectorul de agribusiness, prin intermediul holdingului ROCA AGRI RDF.

ROCA Investments continuă dezvoltarea și scalarea portofoliului existent, cu focus pe cele două sectoare economice. Cele două holdinguri din portofoliul ROCA totalizează în acest moment 15 companii active, între care unele cu prezență semnificativă în Europa. Un brand fondat de Impetum Group, ROCA Investments este o companie private equity cu specific de acționar majoritar, specializată în preluarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie și transformarea acestora în performeri în sectoarele strategice în care activează.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri