Pretul monedei europene pentru sfarsitul lui 2007 a coborat puternic in cursul acestei saptamani pe bursa la termen din Sibiu, de la 3,5850 lei/euro in primele sedinte pana la 3,46 lei/euro in ultima zi de tranzactionare, jucatorii asteptandu-se ca banii romanii din strainatate sa sustina leul.

Astfel, pentru sfarsitul lunii decembrie 2007, preturile la termen au avut o tendinta clara in sensul deprecierii monedei europene fata de leu, iar investitorii au tranzactionat, constant, cu unu sau doi bani sub cotatiile din piata valutara. La inceputul saptamanii, cotatia la termen a euro pentru finalul acestei luni a coborat de la 3,5850 la 3,54 lei, pentru ca miercuri, euro sa piarda teren pana la 3,5152 lei. In ultimele doua sedinte din noiembrie, leul a continuat tendinta de apreciere, vineri atingand o cotatie futures pentru finalul lui 2007 de 3,46 lei/euro.

"Cred ca, pana la scadenta lunara, raportul euro/leu va fluctua in culoarul 3,45-3,55 lei/euro", a declarat un broker.

Citeste si:

Euro ar putea chiar sa coboare chiar spre 3,40 lei, in functie de evenimentele externe, care influenteaza din ce in ce mai mult piata valutara si in functie de sentimentele fata de risc ale speculatorilor, considera brokerul mentionat, care spune ca, pe plan intern, o majorare a dobanzii cheie a bancii centrale pare exclusa pana la intalnirea din ianuarie a consiliului de administratie.

"In acelasi timp, volumul remiterilor de valuta ale romanilor care muncesc in strainatate va fi, conform bancii centrale, de peste un miliard de euro. Este de asteptat ca deficitul de cont curent sa nu inregistreze o crestere importanta, in ciuda importurilor pentru sarbatori", a adaugat brokerul.

Pentru contractele cu scadenta in martie 2008, in ultima sedinta a saptamanii trecute piata s-a inchis la cotatia de 3,5111 lei/euro, fata de 3,5850 - 3,6109 lei/euro la inceputul saptamanii. Pentru scadenta iunie 2008, pretul de cotare al euro a stagnat la 3,40 lei, iar pentru septembrie 2008, euro s-a mentinut la 3,60 lei.