Bursa din Tokyo a incheiat sedinta de luni in urcare, in contextul in care anuntul privind un plan de salvare a gigantilor auto americani a adus relaxare in piete, relateaza AFP.

Conform datelor de la inchidere, indicele Nikkei 225 a incheiat sedinta in urcare cu 135,26 puncte, sau 1,57%, la 8.723,78 puncte. Indicele Topix a avansat cu 14,29 puncte, sau 1,71%, la 848,72 puncte.

Presedintele George W. Bush a spus vineri ca autoritatile din SUA vor furniza producatorilor auto, puternic loviti de criza, ajutor financiar, pe masura ce acestia vor implementa planuri de restructurare, pentru ca o prabusire a lor ar impinge economia SUA intr-o recesiune profunda.

"Poporul american vrea ca producatorii auto sa reuseasca sa depaseasca problemele si asa vreau si eu", a declarat presedintele american, anuntand ca acorda un ajutor de 17,4 miliarde dolari producatorilor auto.
Un oficial al administratiei a precizat ca General Motors (GM) si Chrysler vor putea aceesa banii imediat.

"Companiile trebuie sa foloseasca fondurile, ca sa devina viabile din punct de vedere financiar", potrivit executivului american. Daca firmele nu devin viabile pana in 31 martie 2009, vor fi obligate sa ramburseze Trezoreriei integral sumele care le-au fost alocate.

Planul nu prevede, insa, niciun ajutor specific pentru companiile ce finanteaza achizitiile auto, a mai precizat oficialul american.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Carlos Ghosn a fost arestat in Japonia pentru evaziune