La inceputul anului, in registrele Fondului de Compensare erau prezente 92.865 de conturi, iar la finele lunii martie erau 101.121 de conturi inregistrate, in crestere cu 8,86%.

Din numarul total de investitori inregistrat la sfarsitul lui martie, 92% puteau fi compesati integral, adica detineau conturi in valoare echivalenta de pana la 20.000 de euro. De asemenea, 6.339 investitori, ce reprezinta 6%, detineau portofolii peste plafonul de compensare, iar 2% din numarul total de detinatori nu putea fi compensati.

Dintre aceste 101.121 de conturi in primele trei luni doar 17.057 au fost active in sensul ca au realizat cel putin o tranzactie de cumparare la Bursa de Valori Bucuresti.

“Deschiderile de noi conturi sunt absolut normale in conditiile in care Bursa a atins minime istorice, in special daca persoanele detineau lichiditati pe care doreau sa le investeasca”, a declarat, pentru Wall Street, Rares Nilas (foto), directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Pe de alta parte, casele de brokeraj au trebuit sa caute noi clienti pe fondul reducerii tranzactiilor din partea investitorilor care aveau conturile blocate din cauza lipselor de lichiditati sau din cauza pierderilor semnificative inregistrate in 2008, explica Nilas.

Rares Sofariu, manager de portfoliu la KD Capital Management, afirma ca in primele trei luni ale anului cotatiile actiunilor erau foarte scazute, iar investitorii care si-au deschis in aceasta perioada noi conturi au considerat ca este oportun sa intre in piata la aceste preturi.

De asemenea, el sustine ca interventia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) asupra sustinerii cursului valutar a creat o stabilitate de care aveau nevoie investitorii si a redat increderea acestora in economia autohtona.

Din pacate, ultimele informatii disponibile legate de conturile inregistrate la Fondul de Compensare sunt cele de la finalul lunii martie, urmand ca statisticile pe primul semestru sa fie oferite in cursul lunii august, ne-a explicat Stefan Chirtu, directorul executiv FCI.

Totusi, in primul semestrul al anului, numarul conturilor de cumparare a crescut la 39.124, potrivit statisticilor Bursei de Valori Bucuresti, pe fondul evolutiilor pozitive de pe bursele externe care au dus la revenirea increderii in randul investitorilor.

Circa 102.000 de cuponari au renuntat la actiunile detinute

Aceasta crestere a numarul de conturi deschise vine in conditiile in care Depozitarul Central a raportat, in primul semestru, o scadere a numarul de detinatori de actiuni cu 102.051 din totalul de 9,44 milioane de investitori.

La sfarsitul anului trecut, Depozitarul Central avea in evidenta 9,54 milioane de investitori, dintre care 5.095 erau nerezidenti, iar dupa primele sase luni din 2009 numarul total a scazut la 9,44 milioane actionari, iar 4.902 erau din afara tarii.

Astfel, de la inceputul anului doar 193 de straini au parasit Bursa de la Bucuresti, restul fiind persoane fizice ce detineau actiuni prin Programul de Privatizare in Masa (PPM) si, mai ales, din procesului de redistribuire.

Valoarea detinerilor celor 9,44 milioane de actionari, inregistrati in primele sase luni in registrele Depozitarului Central, a fost de 65,7 miliarde lei.