Marile bulevarde, în general, constituie ele însele un obiectiv turistic în destinațiile în care alegem să ne petrecem vacanțele. De cele mai multe ori comerciale, cu multe cafenele și magazine, bulevardele sunt cele care ne îndeamnă la fotografiat și plimbat ore în șir. Iată șapte dintre cele mai interesante și intrigante bulevarde din Europa.

Bulevardul Gediminas (Lituania, Vilnius)

Principala arteră a capitalei Lituaniei există de aproape două secole, iar lista schimbărilor denumirii ei reflectă istoria tumultoasă a regiunii.

A început ca Bulevardul Sf. Gheorghe înainte de a deveni strada Mickiewicz, în onoarea unui compozitor într-o perioadă în care orașul a căzut ținta politicii expansioniste a statului polonez (1922-1939). Apoi sovieticii au preluat puterea și au trebuit să-l rebranduiască. Mai întâi, au numit bulevardul Stalin Avenue, iar mai târziu, Lenin Avenue, notează The Mayor.

Tot aici au fost organizate paradele de sărbătorire a Zilei Internaționale a Muncitorilor în Lituania sovietică.

În 1989, strada și-a primit numele actual pentru a onora un Mare Duce medieval, care este considerat un erou național de către lituanieni.

Bulevardul Gediminas leagă centrul istoric al orașului de Piața Catedralei cu Palatul Seimas (Parlamentul), pe timpul serii, acesta devenind pietonal.

Bulevardul de Clichy (Franța, Paris)

Da, știm cu toții despre Champs-Elysees, dar Parisul este mult mai mult decât atât și merită să descoperiți noi fațete ale incitantei capitale franceze. Așadar, de ce să nu mergi pe Boulevard de Clichy din cartierul boem Montmartre data viitoare când vei veni în vizită?!

Se întinde de la Place de Clichy până la Rue des Martyrs. Este cunoscut pentru atmosfera sa animată și artistică, precum și pentru moștenirea sa erotică. Mergând pe acest drum, te simți cool știind că același pavaj a fost străbătut de artiști emblematici precum Degas, Toulouse-Lautrec, Van Gogh și Pablo Picasso.

În secolul al XIX-lea, aceasta era și cea mai animată stradă cu viață de noapte a Parisului, cu mult înainte să existe un concept de viață de noapte în restul lumii. Toate cabaretele celebre despre care ați auzit, și unele mai puțin celebre, își aveau adresa pe Bulevardul de Clichy. Café du Tambourin era și el acolo. A fost locul de întâlnire preferat al artiștilor, scriitorilor și criticilor. Aici Toulous-Lautrec l-a pictat pe Vincent Van Gogh savurând un pahar de absint.

Unter den Linden (Germania, Berlin)

Acest bulevard este centrul istoric și cultural al Berlinului, legând Poarta Brandenburg de Insula Muzeelor. Este o stradă maiestuoasă și impresionantă, cu monumente, statui, palate, biserici și muzee care spun povestea trecutului și prezentului orașului. Majoritatea siturilor de patrimoniu datează din epoca barocului prusac.

Numele său este, de asemenea, probabil cel mai poetic dintre toate bulevardele existente. Înseamnă „sub tei” și se referă la copacii plantați pentru prima dată în 1680 de prințesa Dorothea. Tradiția a fost păstrată și există aproximativ 1.000 de tei care mărginesc astăzi bulevardul pe cea mai mare parte a lungimii sale de 1,5 km.

Avenyn (Suedia, Göteborg)

Acest bulevard, numit simplu Bulevardul în limbajul local, este strada principală a celui de-al treilea oraș al Suediei, mergând de la poarta orașului vechi până la piața Götaplatsen, unde sunt grupate principalele instituții culturale. Este o stradă plină de viață, cu magazine, restaurante, baruri și evenimente care atrag localnici și vizitatori deopotrivă.

Întinzându-se pe aproximativ un kilometru, Avenyn oferă vizitatorilor șansa de a trece la trei muzee distincte și destul de unice, cum ar fi Muzeul de Artă din Gothenburg, Röhsska (unde vă puteți minuna de realizările designului nordic) și Centrul de Știință Universeum.

Andrássy út (Ungaria, Budapesta)

Acest bulevard este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, reprezentând epoca de aur a capitalei Ungariei în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Este o stradă largă și elegantă, numită după contele Gyula Andrassy, prim-ministru în timpul secolului al XIX-lea care a susținut proiectul. Bulevardul Andrassy are o serie amețitoare de clădiri neo-renascentiste și Art Nouveau, cum ar fi Opera, Casa Terorii și Piața Eroilor.

Ceea ce este interesant la această arteră, totuși, nu este doar moștenirea ei la nivel de stradă, ci și cea pe care o puteți găsi la mulți metri mai jos. Aici linia M1 a metroului din Budapesta transportă navetiști încă din 1896, fiind rețeaua de metrou cea mai veche din Europa continentală și prima electrificată.

Passeig de Gracia (Spania, Barcelona)

Barcelona a fost un oraș planificat cu meticulozitate încă din secolul al XIX-lea și orice fotografie aeriană a capitalei catalane dezvăluie calitatea aproape hipnotizantă a rețelei de străzi, inclusiv a mai multor bulevarde. Acest lucru este cel mai bine ilustrat în cartierul Eixample, a cărui bijuterie ar trebui să fie Passeig de Gracia – considerată cea mai scumpă stradă din Barcelona.

Indicele său de prestigiu are, cu siguranță, de-a face cu numeroasele magazine de tip boutique care se găsesc pe părțile laterale și care atrag mulțimi de turiști din întreaga lume.

Totuși, totul a început oarecum practic și modest. Guvernul local dorea pur și simplu un drum care să lege Barcelona de Gracia, cartierul pitoresc, care acum 200 de ani era un oraș separat. Drumul a fost proiectat pentru a fi lat (la 42 de metri) și acest lucru a atras imediat atenția tinerilor bărbați aristocrați care doreau să-și arate caii și abilitățile de călărie acolo.

Cu toate acestea, adevărata epocă de aur pentru bulevard a venit la începutul secolului al XX-lea odată cu ascensiunea mișcării artistice moderniste catalane. Passeig de Gracia a avut apoi șansa de a fi o pânză pentru a prezenta talentul arhitectural și artistic unic al orașului.

Bulevardul Anspach (Belgia, Bruxelles)

În cele din urmă, există un bulevard care onorează numele și moștenirea unui primar al orașului. Baronul Jules Anspach a fost cel care a dat impuls pentru crearea uneia dintre principalele artere ale Bruxellesului.

Bulevardul Anspach este un loc perfect pentru a admira clădirile moderniste, la fel ca pe Passeig de Gracia din Barcelona. Bulevardul Bruxelles prezintă, de asemenea, câteva exemple de arhitectură eclectică, cum ar fi Café Sesino, locuințe de apartamente și fosta Bursă de Valori din Bruxelles.

Bulevardul este interesant și pentru că arată potențialul de acțiune civică din partea locuitorilor. În urmă cu un deceniu, oameni nemulțumiți de politica de mobilitate a guvernului local au început să organizeze „picnicuri de protest” pentru a împiedica circulația traficului. Acest lucru a forțat în cele din urmă administrația să pietonizeze o parte a arterei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri