Actiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 6,13%, chiar la inchidere, si au accelerat ascensiunea bursei la 2,24%, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 5,53%, dupa anuntarea propunerilor de valorificare a participatiei de la BCR, de dividend si a bugetului pentru acest an, anunta Mediafax.
Chiar la inchiderea sedintei unele ordine de cumparare au amplificat ascensiunea cotatiei titlurilor OMV Petrom, de la 1,6%, la 6,67%, in cadrul unor tranzactii in valoare de aproximativ 200.000 de lei. Actiunile companiei au avut un rulaj de 2 milioane lei.

Ascensiunea titlurilor SIF Moldova i-a atras pe speculatori in piata, acestia ridicand si actiunile celorlalte patru SIF-uri, in special al titlurilor SIF Oltenia (SIF5) - 5,12%. Astfel, indicele BET-FI a crescut cu 4,38%.

La inchiderea sedintei, actiunile SIF Moldova erau cotate la 1,335 lei, cu 5,53% peste ultimul pret de vineri. Volumul de actiuni afisate la cumparare (1,3 milioane) era de peste doua ori mai mare decat numarul de titluri din ordinele de vanzare (595.000).

Actiunile SIF Moldova au consemnat al treilea rulaj din piata, de 5,7 milioane lei, fiind devansate doar de titlurile Fondului Proprietatea (FP) - 15,3 milioane lei si SIF Oltenia - 6 milioane lei.

"SIF Moldova a venit cu un convocator interesat si cu multe surprize placute. Trebuie sa asteptam si convocatoarele celorlalte SIF-uri si, apoi, ne putem face o imagine de ansamblu a ceea ce s-ar putea sa se intample la nivel de structura a portofoliilor societatilor financiare cu implicatii semnificative asupra pietei de capital", a declarat, potrivit Mediafax, Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Potrivit unui convocator AGA transmis vineri, CA al SIF Moldova ia in calcul vanzarea partiala sau integrala a pachetului de 6% din actiunile pe care le detine la BCR, daca banca nu va fi listata in viitorul apropiat. Societatea ar putea lansa si derivate pe actiunile BCR, cu sau fara vanzarea efectiva a actiunilor. Totodata, strategia investitionala pentru acest an prevedere o reducere a expunerii pe sectorul bancar si achizitii mai mari pe companii din sectorul energetic si al utilitatilor, atat in Romania, cat si in strainatate. Profitul net estimat pentru acest an, de 69,8 milioane lei, este cu 27% sub cel de anul trecut.

Conducerea SIF Moldova a propus actionarilor dividende in valoare cumulata de 46,7 milioane lei (0,09 lei/actiune), aproape jumatate din profitul inregistrat anul trecut si cu 50% mai mult decat dividendele acordate din castigul din 2009 (0,06 lei/titlu).

"Cred ca evolutia actiunilor SIF Moldova este un semn ca politica investitionala dusa de catre management pe parcusul anului trecut si intentiile acestora pentru perioada urmatoare au avut un impact foate mare asupra investitorilor. Acesta situatie se simtea in piata inca de pe parcursul anului trecut, cand titlurile SIF Moldova se detasau de multe ori de evolutia celorlalte societati de investitii financiare", a afirmat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, incluse in indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 3,03%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 3,12% sub nivelul de vineri.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 3,24%.

Barbulescu spune ca revenirea bursei este determinata de perspectivele optimiste privind economia in acest an, acestea atragand interesul investitorilor.

"Din ce in ce mai multe voci de afara confirma intrarea economiei romanesti pe paliere mai stabile si odata cu acestea si tranzactiile semnifiative care au avut loc, cum este cazul la BRD. Astfel de date ar trebui sa atraga in joc atat jucatorii speculativi, cat si investitori de portofoliu, insa cele mai mari sanse sunt sa atraga speculatorii. Daca climatul pozitiv se mentine in ceea ce ne priveste, atunci trebuie sa avem recuperari", a explicat el.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata principala, cu un rulaj de 13,7 milioane lei. Totodata, cu aceste actiuni a fost realizat un deal, de 1,6 milioane lei. Pe piata principala pretul titlurilor FP a crescut cu 1,49%, la 0,6125 lei.

Barbulescu spune ca era de asteptat ca pretul actiunilor FP sa oscileze in jurul nivelului de 0,6 lei/titlu in prima luna de la tranzactionare, in conditiile in care sunt mai multi vanzatori decat cumparatori si asta duce la o indecizie in ceea ce priveste pretul.

Lichiditatea pietei actiunilor, de 47,3 milioane lei (11,2 milioane euro), a fost cu 75% mai mare decat lichiditatea de vineri, de 27,1 milioane lei (6,4 milioane euro).

"Preturile actiunilor de pe piata locala se afla inca la un nivel relativ scazut in comparatie cu bursele externe. Achizitiile facute pe termen lung de catre investitori in acesta perioada cred ca au un potential foarte ridicat chiar daca pentru perioade scurte de timp este posibil ca piata sa fie foarte volatila si sa vedem unele scaderi", a mai spus Muresian.

Un deal a fost realizat si cu 1,25% din actiunile Oltchim (OLT), pentru 1,2 milioane lei. Tranzactia a fost realizata la 0,28 lei, cu 7,69% peste referinta. Pe piata principala, titlurile combinatului au avansat cu 4,23%, la 0,271 lei, pe un rulaj de numai 203.000 de lei.

Unii investitori au efectuat si operatiuni cu produse structurate, titluri de stat, contracte futures si unitati de fond, astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 48,7 milioane lei (11,5 milioane euro), suma cu 71% mai mare decat rulajul de vineri, de 28,4 milioane lei (6,7 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1 milion de lei, suma de aproape patru ori peste valoarea operatiunilor din sesiunea anterioara, de 275.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 337.000 de lei, iar cotatia a crescut cu 4,96%, la 0,163 lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest europene erau in crestere cu pana la 1,3%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu maximum 1,65%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri