Când spui Liberty Galați s-ar putea să te duci prima dată cu gândul la istoria sale plină de realizări, din cele peste șase decenii de existență. Însă gloria de altădată este la fel de vie și în prezent. Astăzi, Liberty Galați privește spre viitor pentru că are motive întemeiate și planuri ambițioase: să devină primul producător GREENSTEEL, care produce oțel verde, adică neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, cu 20 de ani înainte competitorilor săi. Iar pentru a-și duce la bun sfârșit planurile sale deja începute la Galați, producătorul caută următoarea generație de lideri și specialiști care să contribuie la planurile de decarbonizare ale companiei, dar și la un impact mai bun în comunitățile din care fac parte.

Liberty Galați și wall-street.ro lansează „Change Maker”, un proiect editorial inovator care promovează profesioniștii din industria siderurgică și lideri ai schimbării, totodată, ce transformă producția tradițională de oțel în GREENSTEEL un material sustenabil, cu amprentă neutră de carbon. În timp ce organizațiile și guvernele din întreaga lume încearcă să țină cu pasul cu schimbările rapide de ordin climatic, Liberty Galați și-a setat deja planuri ambițioase: să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2030, cu 20 de ani înaintea competitorilor săi. Compania investește în mod activ în educația noilor generații care îi vor trece pragul la Galați, pentru a crea viitorii lideri și specialiști în industria siderurgică. Prin programul sau GRADUATES, absolvenții universităților tehnice sunt invitați să contribuie la decarbonizarea acestei industrii.

Cine sunt liderii schimbării din departamentul oțelărie de la Liberty Galați

Pentru a vedea ce înseamnă să fii parte dintr-o companie care revoluționează industria oțelului, i-am cunoscut pe oamenii care zi de zi pun umărul în mod activ la schimbarea organizației, dar și a comunității de care aparțin. În episodul cu numărul 1 din proiectul Change Maker am aflat poveștile angajaților care lucrează în departamentul de oțelărie.

„Vin cu plăcere la locul meu de muncă”, o sintagmă pe care nu auzi poate, foarte des, în jurul tău, de la prieteni sau de la familie. Însă pentru Carmen Laura Boza, activitățile pe care le desfășoară la Liberty Galați îi aduc o satisfacție zi de zi și spune că oțelul produs la Galați contribuie la dezvoltarea întregii societăți.

Sunt operator macara 300 de tone, o macara gigant și transport oțel lichid. Lucrez de 10 ani și vin cu plăcere la acest loc de muncă. Eu contribui prin activitatea mea la dezvoltarea industriei, iar oțelul de calitate realizat la Galați contribuie la construirea de poduri și clădiri. Toată infrastructura industriei se bazează pe oțel, iar în plus, acest oțel de calitate făcut la Galati contribuie la dezvoltarea societății.

Carmen Laura Boza, crane operator liquid metal, Liberty Galați

Produsele de la Liberty Galați au fost folosite în multe dintre proiectele majore de infrastructură ale României, printre care: noul pod peste Dunăre de la Brăila, inaugurat recent, care este al treilea ca mărime din Europa, podul feroviar care leagă Aeroportul Internațional „Henri Coandă” de Drumul Național 1 (DN1) și podurile peste râul Mureș care fac parte din autostrada A10 Sebeș - Turda. De asemenea, oțelul de la Galați a fost folosit și la proiecte ample de infrastructură din Turcia și din Danemarca.

Am fost curioși să aflăm cum arată o zi obișnuită pentru angajații Liberty Galați, companie la care mulți lucrează chiar de mai bine de două decenii. „Multe responsabilități, multă acțiune și multe provocari”, ne-a povestit Florin - Viorel Savin, CAMC Specialist SMS în cadrul Liberty Galați, un angajator la care spune că apreciează cel mai mult obiectivul său de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid carbon, până în 2030.

„Ne va ajuta să schimbăm modul de fabricare al oțelului în beneficiul copiilor noștri și a generațiilor care vor urma. În ultima vreme s-au făcut multe schimbări în companie și avem multe planuri de investiții, așa că sunt încrezător că în viitor meseria mea va fi mai ușoară. Cred că peste 10 ani vom apăsa două-trei butoane și vom produce mai mult oțel, dar cu mai puțin efort și mult mai puține emisii de carbon pentru că industria se modernizează”, adaugă el.

Liberty Steel Group intenționează să investească până la 1 miliard de euro în transformarea Liberty Galați într-un producator GREENSTEEL pentru a construi un viitor verde în industria oțelului și în comunitățile care depind de această companie. Cu ajutorul oamenilor de la Liberty Galați, pe care îi putem numi cu ușurință lideri ai schimbării, am aflat că industria siderurgică se modernizează constant și nu mai seamănă deloc cu cea de acum 20-30 de ani, așa că tinerii nu mai au niciun motiv să ocolească acest domeniu.

Transformarea LIBERTY este o adevărata oportunitate pentru generațiile tinere care vor să contribuie la crearea unei industrii sustenabile. Și unde altundeva să-și găsească locul dacă nu într-o companie care a făcut deja primii pași către o industrie modernă, ce produce oțel verde și cu un nivel ridicat de automatizare și digitalizare.

E mai mult decât o meserie, lucrez cu pasiune și pot spune că mă simt responsabil pentru echipa pe care o conduc, pentru comunitatea din Galați și pentru clienții la care ajunge oțelul produs de noi. Totodată, rolul nostru este să asigurăm continuitatea producției și să implementăm tranziția către oțelul verde.

Nicușor Ifrim, Chief of Execution Sector Blast Furnace

Lucian Lupu, Head of Department Steel Melting Shop, Liberty Galați lucrează de mai bine de un sfert de secol în combinatul siderurgic din Galați, unde este șef în departamentul de oțelărie și turnare continuă, o divizie dinamică, în care fiecare activitate este atent planificată, construită, analizată și pusă în funcțiune de către oamenii talentați pe care îi are în echipă.

„O zi obișnuită începe la ora 07:00, când iau contact cu activitatea din ziua precedentă și bineînțeles cu vizibilitate asupra zilelor următoare și a zilei în curs. Apoi, la ora 08:00 ne întâlnim cu echipa și facem o foarte scurtă trecere în revistă a tuturor priorităților. Dacă vreți, această întâlnire e cea mai importantă din întreaga zi. Apoi ne distribuim activitățile, de la tot ce înseamnă proiecte, partea de costuri, tot ce înseamnă clienți și așa mai departe. E greu de prezentat o zi specifică pentru că dinamica în departamentul oțelărie este una unică”, spune acesta.

Lucian Lupu ne-a explicat că departamentul pe care îl conduce va fi esențial în viziunea GREENSTEEL, ce va conduce la transformarea tehnologiei tradiționale, cea legată de furnal, cu una noua formată din două cuptoare cu arc electric, dar și cu o instalație de reducere directă a fierului și a unui mini laminor de tip MIDA.

„Cred că peste 10 ani vom avea deja cele două cuptoare hibride cu arc electric care sunt în planul de investiții, ce vor contribui la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon, dar și la oportunități în carieră”, a completat Cornel Mihăiță Totolici, Foreman Mechanical – energy team – Blast Furnace Liberty Galați.

Liberty Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România, cu o capacitate de producție de aproximativ 3 milioane de tone de oțel pe an, pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie regenerabilă.

Sursa foto: Liberty Galati

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri