Premierului Republicii Moldova, Iurie Leanca, a declarat, la inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni, ca prin acest proiect tara sa va fi mai sigura ca nimeni nu-i va crea probleme sau o va ameninta, subliniind ca in doi ani se va realiza si interconectarea pentru energie electrica cu Romania.

Premierul Victor Ponta, omologul sau moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, au inaugurat miercuri gazoductul Iasi-Ungheni. "Aceste proiecte nu sunt orientate impotriva altcuiva, ci sunt in interesul Republicii Moldova (...). Asta inseamna ca vom fi mult mai siguri ca nimeni nu va putea sa ne creeze probleme, sa ne ameninte, dar vom avea o relatie absolut normala, absolut civilizata", a afirmat Leanca.

El a aratat ca proiectul nu ar fi putut fi realizat fara sprijinul desoebit al Comisiei Europene si al Bucurestiului, premierul Republicii Moldova multumindu-i in mod deosebit premierului Ponta.

"Despre acest gazoduct am inceput sa vorbim in '98. Trebuie sa va marturisesc ca doar din momentul in care domnul Victor Ponta a preluat conducerea Executivului la Bucuresti am reusit sa ne miscam de la cuvinte, declaratii frumoase, la actiuni. Domnule Ponta, va multumesc din tot sufletul", a spus Iurie Leanca, citat de Mediafax.

El a adaugat ca, din pacate, interconectarea cu Romania privind retelele eneregtice este intarziata, in conditíile in care energia este in Romania cu 40% mai ieftina decat cea achizitionata de Republica Moldova, si a promis ca in doi ani sa fie realizata si aceasta interconectare.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a mai precizat ca in prezent se afla in ultima etapa de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantitati vor fi livrate incepand cu 1 septembrie.

Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, cand vor fi finalizate cele doua statii de crestere a presiunii. Aceste instalatii au un cost total de 120 miliooane euro, iar partea romana a alocat deja cele 72 milioane de euro care ii revin. De asemenea, Republica Moldova trebuie sa realizeze conexiunea de la Ungheni la Chisinau in urmatorii doi ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri