Cele trei partide proeuropene din Republica Moldovam PLDM, PDM si PL au convenit joi, in urma unei intrevederi la Chisinau, ca vor crea o majoritate in parlament, relateaza Pro TV Chisinau.

"Partidul Liberal aduce la cunostinta opiniei publice ca a avut loc intalnirea presedintilor PL (Partidul Liberal), PLDM (Partidul Liberal Democrat) si PDM (Partidul Democrat), unde s-a convenit formarea majoritatii parlamentare si crearea grupurilor pentru pregatirea programului de guvernare", se arata intr-un comunicat oficial.
O informatie similara a fost difuzata si de PLDM, care afirma ca cei trei lideri, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) si Mihai Ghimpu (PL) s-au intalnit si au convenit asupra formarii unei aliante.

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, partidele europene au cumulat 55 de mandate, repartizate astfel: PLDM - 23, PDM - 19 si PL - 13. De cealalta parte, partidele de stanga au cumulat 46 de mandate (PSRM - 25 si PCRM - 21).

Neintelegerile din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana II s-au intensificat dupa incidentul din decembrie 2012 din Padurea Domneasca, dupa care au fost demisi procurorul general Valeriu Zubci si seful Moldsilva Ion Lupu. La 13 februarie 2013, Vlad Filat a denuntat acordul Aliantei pe motiv ca structurile statului sunt concentrate in mainile unui oligarh.

Ca urmare, ceilalti doi parteneri, PDM si PL, au acuzat de tradare PLDM. Dupa demiterea lui Vladimir Plahotniuc din functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului, cu voturile comune ale PLDM si PCRM, a urmat demisia Guvernului Filat 2 in urma unei motiuni de cenzura pentru care au votat PDM, PCRM si cinci deputati neafiliati. Partidul Liberal s-a scindat in grupul lui Ion Hadarca si cel al lui Mihai Ghimpu. Pentru a evita o noua criza, PLDM, PDM si grupul lui Hadarca au format o coalitie, Mihai Ghimpu fiind scos de la guvernare.

Citeste si:
Republica Moldova ar putea lua o pauza in colaborarea cu FMI
Republica Moldova ar putea...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
USR cere declansarea starii de urgenta in Educatie