Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, a publicat pe pagina sa de pe reteaua de socializare Facebook un mesaj cu ocazia Zilei Unirii, marcata anual pe 24 ianuarie, considerand ca cea "care a patruns cel mai profund in tesutul social" a fost cultura, care "a pregatit si a insotit unirea".

"Ceea ce mi-ar placea sa nu uitam, de 24 Ianuarie, este ca Romania moderna a inceput la Iasi, in Moldova. Aici s-a luat decizia dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, aici s-a aflat «nucleul dur» al unionistilor, aici a fost gandita procedura prin care Europa - care nu dorea decat o unire formala a principatelor - sa fie pusa in fata faptului implinit. Iasii s-au sacrificat pentru triumful Unirii. Tocmai de aceea se cuvine sa reafirmam statutul simbolic de capitala culturala al Iasilor, atat de frumos formulat de Calinescu, care descria vechea capitala a Moldovei drept «aceasta Florenta a noastra»", a scris Ionut Vulpescu pe Facebook, noteaza Mediafax.

Ministrul Culturii considera ca "cea care a patruns cel mai profund in tesutul social si a cimentat unirile" a fost cultura. "Liderii politici si elitele intelectuale ale celor doua principate au folosit inteligent o oportunitate, un moment geopolitic favorabil, pentru a promova proiectul unionist. Nu existam pentru ca asa vor altii, ci pentru ca am vrut si vrem noi. Suntem parte cu drepturi egale a comunitatii europene si avem ce oferi partenerilor nostri. Cat priveste cultura, este cea care a patruns cel mai profund in tesutul social si a cimentat unirile. Cultura a pregatit si a insotit unirea, iar unirea, la randul ei, a fost realitatea si suportul dezvoltarii prin cultura, prin stiinta si educatie. Sa nu uitam niciodata asta. La multi ani, Romania!", este mesajul transmis de ministrul Culturii de Ziua Unirii.

Unirea Principatelor Romane, cunoscuta ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unirea statelor Moldova si Tara Romaneasca. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate pe 5 ianuarie 1859, in Moldova, si pe 24 ianuarie 1859, in Tara Romaneasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri