Fostul premier Petre Roman a venit, miercuri, la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in dosarul Revolutiei, in care se fac cercetari pentru infractiuni contra umanitatii.

Petre Roman a mai fost audiat in 1 martie de procurorii militari, fostul premier fiind chemat atunci sa dea declaratii in calitate de martor, intrucat in dosarul Revolutiei se fac in prezent cercetari fata de fapte, nicio persoana nefiind pusa sub acuzare, potrivit News.ro.

Fostul premier spunea atunci ca le-a povestit procurorilor militari ce stie ca a fost in decembrie 1989, el precizand ca a retinut ce a trait pana cand Revolutia a fost o reusita si romanii au fost admiratia intregii lumi. Roman preciza ca intotdeauna se poate face dreptate, cu conditia sa fie cautat adevarul in fapte, si nu in imaginatie.

In cadrul anchetei, procurorii militari ai Parchetului instantei supreme au audiat, in ultima perioada, mai multi fosti membri ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale si au cerut acte de la mai multe institutii, care vor fi folosite in ancheta in care se fac cercetari pentru infractiunii contra umanitatii.

Printre cei care au fost audiati de procurori, in calitate de martor, sunt fostul presedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru si Mircea Dinescu.

Citeste si:
Mars de comemorare al eroilor Revolutiei, duminica
Mars de comemorare al eroilor...

Procurorii militari din Parchetul instantei supreme au dispus, in 1 noiembrie 2016, extinderea urmaririi penale in rem, pentru infractiuni contra umanitatii.

Din actele dosarului rezulta ca, pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, conducerea politica si militara instaurata dupa decembrie 1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, „fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii”, a precizat PICCJ.

"Situatia premisa a infractiunii contra umanitatii referitoare la existenta unui atac generalizat rezulta din numarul mare de localitati in care au avut loc incidente armate cu consecintele mentionate anterior. Din modul in care s-a produs acest atac reiese existenta unui plan dupa care s-a actionat, plan care a urmarit crearea unei stari de confuzie in randul fortelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apararii Nationale si difuzarea unor ordine, rapoarte si informatii false, scoaterea in strada si inarmarea populatiei, respectiv crearea aparentei unui «razboi civil» in care sa se confrunte unitati inarmate apartinand Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne sau aceluiasi minister, in scopul preluarii puterii si legitimarii noilor lideri. In realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Romana care a transmis comunicate alarmiste si uneori false, la taierea legaturilor telefonice si aducerea la conducerea ministerelor de forta a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinta generarii unui «razboi» psihologic si mediatic care a condus la producerea a numeroase victime”, potrivit Parchetului instantei supreme.

Procurorii cerceteaza toate faptele care au facut obiectul dosarului nr. 11/P/2014, inclusiv cu privire la faptele comise dupa data de 22 decembrie 1989 in intreaga tara, conform dispozitiilor din incheierea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in cauza.

Citeste si:
Ion Iliescu, inculpat pentru infractiuni contra umanitatii
Dosarul Revolutiei: Ion...

Dosarul "Revolutiei din 1989" este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania. Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
21 decembrie - inceputul Revolutiei la Bucuresti
Setari Cookie-uri