Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, in cadrul unei dezbateri pe teme de educatie, ca analfabetismul functional atinge in Romania o cota de 42% si se reflecta in cele mai inalte sfere ale politicii. Acesta a mai spus ca educatia se face ”dupa ureche”, iar efectele unei abordari haotice sunt foarte grave, scrie Hotnews.

Presedintele a atras atentia ca sistemul educational din Romania trebuie sa faca diferenta in nivelul de cunostinte ale copiilor, si nu doar sa bifeze un numar de ani petrecuti de tineri pe bancile scolii. De asemenea, acesta a subliniat ca ne confruntam cu analfabetismul functional, care se regaseste chiar si in cele mai inalte sfere politice.

"Sistemul educational trebuie sa aiba capacitatea de a face o diferenta reala in nivelul de cunostinte ale copiilor, nu doar sa bifeze un numar de ani petrecuti pe bancile scolii. Aceasta este o lectie care se aplica si Romaniei, in conditiile in care un studiu din 2016 ne avertizeaza ca ne confruntam cu o rata de analfabetism functional de 42 de procente care se reflecta foarte vizibil si in inaltele sfere ale politicii romanesti", a declarat Iohannis.

Iohannis a criticat politicile guvernamentale in domeniu, cu ocazia lansarii raportului "World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise", care a avut loc la Biblioteca Centrala Universitara "Carol I". El a spus ca este nevoie nu doar de a garanta accesul la educatie, ci la educatie de calitate, impunandu-se masuri concrete privind abandonul scolar.

El a mai subliniat ca este nevoie de educatie economica pentru ”a ne apara tinerii de falsele promisiuni ale populismului”. Seful statului a adaugat ca scolii ii revine si datoria de a educa tinerii in privinta drepturilor si libertatilor civile.

Citeste si:
Iohannis: Ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii
Președintele Klaus Iohannis:...

De asmenea, presedintele a acuzat schimbarea haotica a legislatiei privind educatia. "Numarul mare de legi din zona Educatiei ajunse la promulgare, adesea cu prevederi contradictorii, denota ca la noi se face politica educationala dupa ureche. Chiar raportul lansat astazi ne arata ca multe dintre esecurile inregistrate de anumite sisteme de Educatie pot fi explicate prin politici nesanatoase si ineficiente. Riscurile unei abordari haotice sunt foarte mari si rezultatele pot fi foarte grave", a afirmat Iohannis.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Iohannis a promulgat legea privind majorarea tichetelor de masă
Setari Cookie-uri