Iohannis despre OUG pe Codurile Penale: Pur si simplu nu se poate, exista practica CCR

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles, referitor la anuntul privind o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea codurilor penale, ca ”Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speta care e in procedura uzuala in Parlament”.

”Pur si simplu nu se poate, exista practica Curtii Constitutionale care a spus ca e neconstitutionala o astfel de practica”, a mai spus presedintele Iohannis.
Si procurorul sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Anca Jurma, a declarat joi ca un act normativ de o importanta atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbatut in Parlament, „mai degraba decât adoptat printr-o ordonanta de urgenta”.

„Nu e competenta noastra sa discutam despre modul in care legile sunt adoptate in Romania, doar pot sa-mi exprim opinia personala, in sensul ca un act normativ de o importanta atat de mare, cum este un cod penal, ar trebui dezbatut in Parlament, mai degraba decat adoptat printr-o ordonanta de urgenta (…), repet, nu sunt constitutionalist si noi va trebui sa aplicam legea asa cum se va adopta”.

In schimb, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a adus ca argument in favoarea adoptarii unei ordonante de urgenta o decizie a curtii Constitutionale din 2009.
”Exista jurisprudenta Curtii Constitutionale inca din 2009, care spune asa «se justifica urgenta adoptarii unei ordonante de urgenta in vederea traspunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infringement», ceea ce inseamna ca aproape ne putem intoarce la ceea ce anul trecut la Ministerul Justitiei am propus”, a spus Toader (detalii aici).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri