Luna viitoare, pe 26 mai, vor avea loc alegerile europarlamentare, o parte din ONG-uri si formatiunile politice participante demarand deja procesul de selectie al delegatilor care vor fi trimisi sa supravegheze scrutinul. Cititi in continuare ce trebuie sa faca persoanele interesate sa devina delegati ai partidelor sau observatori independenti.

Cea mai importanta diferenta intre cele doua categorii de supraveghetori ai alegerilor este aceea ca delegatii sunt desemnati de partidele parlamentare si au o putere mai mare de decizie decat observatorii. De altfel, observatorii pot doar sa observe modul de desfasurare a procesului electoral.


Delegati Observatori
  • Delegatii sunt desemnati de partidele parlamentare, insa nu este nevoie ca acestia sa faca parte din respectivele partide.
  • Observatorii sunt acreditati de ONG-uri.
  • Delegatii nu sunt subordonati partidelor care i-au desemnat. Pe hartie, acestia sunt independenti si exercita autoritatea statului roman fiind functionari ai sectiei.
  • Observatorii sunt independenti si nu pot face parte dintr-un partid sau formatiune politica.
  • Delegatul participa efectiv la deciziile si operatiunile din sectie: inmanarea buletinelor de vot, numaratoarea voturilor, etc.
  • Observatorii nu participa la activitatea propriu-zisa a sectiei de votare (numaratoarea voturilor, inmanarea buletinelor de vot, etc)
  • Delegatii primesc indemnizatii zilnice, care sunt platite din bugetul de stat, NU de partidele politice. Indemnizatia pentru urmatoarele alegeri europarlamentare nu a fost stabilita, insa la precedentele scrutine, indemnizatia zilnica a variat in general intre 50 si 150 de lei.
  • Observatorii sunt voluntari, ei nefiind remunerati in niciun fel.
  • Un delegat este alocat unei singure sectii de votare si este membru al biroului sectiei de votare. Acesta nu se poate deplasa in alte locatii din judetul/orasul unde este acreditat si trebuie sa fie prezent pe toata durata votarii.
  • Observatorii se pot deplasa in tot judetul/orasul in care au fost acreditati. Acestia pot face parte din echipe mobile de observatori. De asemenea, un observator poate parasi oricand sectia de votare.

Cum poti deveni observator pentru alegerile europarlamentare?

Pe scurt, rolul observatorilor este acela de a urmari procesul de votare si de a se asigura ca acesta nu este fraudat.

Organizatia “Fiecare Vot” a inceput deja procedura de selectie a observatorilor pentru urmatoarele alegeri. Fiecare Vot este un proiect civic al coalitiei formate din Geeks For Democracy, Funky Citizens, Expert Forum, Observatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenta TV , Centras , Techsoup, Centrul pentru Resurse Civice (Constanta), Forum Apulum (Alba Iulia), Civica (Iasi), Ghepart (Pitesti).

Persoanele interesate sa devina observatori se pot inscrie accesand acest LINK.

Informatiile si datele solicitate pentru inscriere:

  • completarea unei declaratii pe propria raspundere de neapartenenta politica
  • completarea un formular cu date de identificare (nume, adresa, telefon, etc)
  • completarea unui formular cu intrebari despre experienta anterioara (ai mai fost voluntar? ai mai vost observator? etc.), precum si furnizarea unui link catre profilul de social media (facebook, twitter, instagram, youtube, LinkedIn) al candidatului.
  • Completarea unui formular pentru stabilirea preferintelor cu privire la observarea votului (Romania sau Diaspora, judet/localitate, observare stationara/mobila).
  • Seria si numarul unui act de identitate, precum si fotografia respectivului act de identitate.

Organizatia "Fiecare Vot" a realizat si o sectiune de intrebari frecvente pentru persoanele interesate sa devina observatori la alegeri. Sectiunea poate fi accesata la acest LINK.

Cum poti deveni delegat pentru alegerile europarlamentare?

Partidele PLUS si USR au lansat pe propriile websiteuri sectiuni dedicate selectarii delegatilor pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

"Alianta USR-PLUS a inceput procesul de recrutare a delegatilor, mai intai din randul membrilor. Fiecare partid are un site unde se pot inscrie persoanele care doresc sa devina delegati. Vom apela si la voluntari in cazul in care nu reusim sa acoperim toate cele 18.000 de sectii de votare. La monitorizarea referendumului de anul trecut, USR a reusit sa acopere 12.000 de sectii de votare cu multi voluntari din afara partidului", a declarat Catalin Drula, coordonatorul national al campaniei USR la alegerile europarlamentare.

In formularul de inscriere al PLUS, sunt solicitate date de identificare, informatii despre experienta anterioara, judetul vizat, dar si informatii despre posibilitatea deplasarii in zona rurala. PLUS isi incurajeaza candidatii sa accepte pozitii de delegat in zone rurale, acolo unde numarul persoanelor interesate de acest rol este mult mai scazut.

Persoanele care vor sa se inscrie ca delegat din partea USR pot face acest lucru accesand acest LINK.

Pana la ora publicarii acestui articol, reprezentantii PNL, PSD si ALDE nu au raspuns solicitarilor scrise si telefonice ale wall-street.ro de a oferi informatii suplimentare despre procesul de selectie al delegatilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri