Renate Weber, propunerea ALDE, a fost numita de Parlament in functia de Avocat al Poporului.



Propunerile care au fost avansate de grupurile parlamentare sunt Renate Weber din partea PSD – ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, sustinut de Opozitie (PNL, USR si UDMR) si Catalin Voinea Mic, din partea PMP.

Renate Weber a subliniat ca va lua decizii in privinta atacarii la CCR a unor legi sau ordonante de urgenta, in urma unor discutii cu adjunctii sai si cu Consiliul consultativ, scrie G4media.

„Stiu ce lucruri mi-ar placea sa le vad un pic schimbate la institutie, mai ales in ceea ce priveste comunicarea publica si ideea ca libertatile si drepturile sunt importante si ca fiecaruia dintre noi trebuie sa ne pese nu numai cand e vorba de drepturile noastre, ci si de drepturile celorlalti. Institutia a fost politizata prin schimbarile legislative si apoi constitutionale din 2003, ea a capatat competente in plus fata de misiunea ei initiala, apararea drepturilor si libertatilor, si a capatat competente in ceea ce priveste sesizarile de neconstitutionalitate ale legilor. Din ceea ce stiu eu, Avocatul Poporului din Romania este singura institutie din Europa care are asemenea competente”, a spus Weber.

Ea a mentionat ca atentia publica nu a mai fost indreptata in ultimii ani pe dimensiunea institutiei de a apara drepturile si libertatile cetatenesti, ci s-a mutat pe zona atacarii la CCR, de catre Avocatul Poporului in special, a ordonantelor de urgenta.

„Vad o delasare din partea cetatenilor cand e vorba de drepturile lor.(…) Vad o usuratate care pe mine ma pune pe ganduri, pentru ca stiu cat de usor e, dupa ce ai creat o bresa de incalcare a unui drept, sa continui cu alte abuzuri. Mi-ar face mare placere sa gasesc o formula prin care oamenii din tara aceasta sa inteleaga cat este de importanta respectarea drepturilor pe care ei le au (…) E o activitate de aparare a lor care nu trebuie sa inceteze nicio clipa”, a adaugat Weber.

Fostul europarlamentar considera ca numarul ordonantelor de urgenta trebuie „evitate, reduse la minim”.

Peter Eckstein-Kovacs a pledat ca institutia Avocatului Poporului sa fie una independenta.

Catalin Voinea-Mic a evidentiat ca institutia Avocatul Poporului trebuie sa fie „echidistanta politic”, atacarea vreunei OUG nefiind legata de „interesul politic al vreunui partid”.
Luni, Victor Ciorbea a inaintat o adresa presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor prin care i-a informat ca mandatul sau de Avocat al Poporului a incetat.
Avocatul Poporului este numit in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii o singura data.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri