In trimestrul al treilea au fost inaugurate trei noi proiecte de birouri insumand circa 20.000 metri patrati, respectiv AFI Business Park (13.700 metri patrati), Aviatorilor Plaza (3.300 metri patrati) si Monolit Square (2.100 metri patrati).

Preluarea totala de spatii de birouri in trimestrul al treilea a fost in jur de 40.000 metri patrati, din care 8.900 metri patrati au fost subiectul contractelor de renegociere. Contractele de inchiriere pentru spatiile finalizate au totalizat circa 17.000 metri patrati, in timp ce pentru 9.945 metri patrati au fost semnate contracte de preinchiriere.

"Cea mai pregnanta caracteristica a pietei in trimestrul trei este incertitudinea. Numeroase proiecte au fost anuntate, altele au fost finalizate mai devreme decat data intiala, lucru destul de nou pe piata locala, in timp ce pentru proiectele aflate deja in derulare, informatiile au fost reactualizate. In ceea ce priveste cererea, in cazul cererilor mari de spatii de birouri exista o competitie feroce intre optiunea de a ramane in spatiul actual, unde se poate obtine un pachet financiar atractiv in urma renegocierii, sau mutarea intr-un proiect nou si modern de spatii de birouri", se arata in cel mai recent raport de piata al companiei de consultanta imobiliara.

In aceste conditii, chiriile din centrul Capitalei sunt afectate de preferinta chiriasilor de a semna contracte de preinchiriere, dar si de lipsa unor proiecte noi de birouri in zona. Chiriile la care s-au incheiat contractele de inchiriere au inregistrat o usoara scadere, pana la o medie de 18,5 euro/mp/luna.

"Asteptam in continuare un trend descrescator al chiriilor prime, cu o revenire crescatoare prognozata nu mai devreme de a doua jumatatea a anului 2013. Pachetul stimulentelor financiare reprezinta o practica destul de comuna, dar la o scara mai redusa, atat pentru lunile libere de chirie, cat si pentru contributiile financiare pentru amenajarea spatiilor inchiriate", se mentioneaza in raport.

In ceea ce priveste rata totala de neocupare (clasa A si B), aceasta este estimata de autorii studiului la 17,16%, cu variatii semnificative de la o zona la alta. Stocul de birouri din Bucuresti este estimat la 1,5 milioane metri patrati.

In opinia consultantilor Jones Lang LaSalle, o descrestere semnificativa a ratei de neocupare se poate inregistra doar in cazul in care chiriasii vor alege spatiile de birouri deja finalizate in detrimentul proiectelor aflate in constructie, cu finalizare in 18-24 luni.