Anul 2015 a reprezentat o perioada de relansare in piata rezidentiala din Romania, un an in care dorintele si nevoile cumparatorilor au explodat, bazat si pe o crestere economica evidenta, in contextul in care s-a vandut aproape orice, chiar si in faza de proiect, spun consultantii imobiliari. Poate astfel sa devina anul trecut o "fundatie" pentru un 2016 foarte promitator?

Zona de sud a Bucurestiului a fost si in 2015 principala zona de dezvoltare pe segmentul rezidential, tinand cont ca segmentul mass market reprezinta aproximativ 51% din oferta pusa pe piata de catre dezvoltatori iar in zona de sud se dezvolta aproape in totalitate proiecte care se incadreaza pe acest segment. Totusi, comparativ cu anii anteriori, in 2015 a crescut ponderea proiectelor middle market, implicit a numarului de proiecte dezvoltate in zone semicentrale sau in zona de nord iar aceasta tendinta se va mentine si in acest an. Revenirea pietei a determinat tot mai multi dezvoltatori sa reia sau sa inceapa proiecte pe marile platforme industriale, precum cele din vestul sau estul Capitalei, 2016 urmand sa aduca o impartire mai echitabila a numarului de proiecte dezvoltate in functie de impartirea geografica, arata Coldwell Banker.

In privinta finantarii, consultantii Premier Estate Management subliniaza ca in 2015, cele mai cautate apartamente au fost cele cu 2 camere, urmate de cele cu 3 camere, iar modalitatea preferata de plata a fost creditul Prima Casa, in proportie de aproximativ 42%. In acelasi timp, dintre persoanele participante la o analiza Premier Imobiliare, 57% au accesat Programul "Prima Casa", 34% au luat un credit ipotecar si 9% au preferat plata in numerar.

Toata aceasta efervescenta din piata rezidentiala evidentiata de catre consultantii imobiliari nu a aruncat insa si o presiune suplimentara foarte ridicata asupra preturilor la apartmentele vechi si noi, deopotriva. Conform indicelui calculat de Imobiliare.ro, preturile apartamentelor noi din Bucuresti au scazut in medie in ianuarie 2016 cu 3,2% comparativ cu decembrie 2015 si cu pana la 4,3% fata de acum un an. Totodata, preturile apartamentelor vechi din Capitala au avansat cu 2,8% fata de ianuarie 2015 si cu numai 0,6% comparativ cu decembrie anul trecut.

Mai mult, pentru prima data in ultimii trei ani, luna ianuarie 2016 a adus o stabilizare a preturilor solicitate de proprietari pentru apartamentele situate atat in zonele centrale, semicentrale si de nord ale Bucurestiului, cat si in cele de est, sud si vest, conform unei analize recenta a HomeFinders. Daca in prima luna din anii anteriori, respectiv 2014 si 2015, proprietarii de apartamente solicitau preturi cu mult mai mari decat in celelalte luni ale anului, anul acesta, pretentiile proprietatilor s-au moderat. Nu inseamna insa ca tendinta se va mentine in tot 2016, avand in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, dupa masurile de relaxare fiscala si cresterea salariului minim de anul trecut si (probabil) din nou la jumatatea lui 2016.

Astfel, analistii HomeFinders au estimat, pentru wall-street.ro, ca preturile de vanzare vor creste in acest an, in zonele semicentrale, centrale si de nord ale Capitalei, cu aproximativ 2-5% atat pentru apartamentele noi, cat si pentru cele vechi. In zonele de est, sud si vest, preturile de vanzare pentru apartamentele vechi vor scadea cu aproximativ 2%, in vreme ce preturile de vanzare pentru apartamentele noi din aceste zone vor stagna.

Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste preturile solicitate de proprietari, HomeFinders estimeaza o crestere de 5-10% in semicentrul, centrul si nordul Bucurestiului si o crestere de pana in 5% pentru apartamentele din est, sud si vest.

Astfel, tinand cont de cifrele comunicate de catre INS aferente primelor noua luni din 2015 si de situatia existenta pe santiere la finalul anului trecut, 2015 va depasi anul de varf 2008 in materie de livrari de noi unitati. De asemenea, avand in vedere proiectele care se dezvolta in acest moment, dar si pe cele care se vor lansa in perioada urmatoare, 2016 ar trebui sa fie un an cu un volum mai ridicat de livrari noi comparativ cu anul anterior.

Sursa foto: Don Tran / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri