Daca in 2017 segmentul de co-working era inca unul de nisa, expansiunea rapida din acest an arata ca acest concept nu este unul trecator, apreciaza Ilinca Timofte, research analyst la Crosspoint Real Estate. Astfel, in comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est precum Polonia (cu 340 spatii de co-working) si Cehia (cu 112 spatii de co-working), consultantul Crosspoint apreciaza ca piata romaneasca (cu 80 spatii de co-working) este deocamdata una tanara, cu un potential inca neexploatat.

"Tineri developeri sau artisti descopera din ce in ce mai mult ca au sanse mai mari de a-si atinge potentialul infiintand propriile startup-uri sau lucrand ca freelanceri decat lucrand cu norma intreaga pentru un anumit angajator. Generatiile Y si Z au nevoie de un spatiu in care sa isi poata exprima ideile creative si spiritul liber iar ideea de co-working ii ajuta sa transforme aceste calitati in nenumarate posibilitati", spune Ilinca Timofte (foto).

Conceptele de co-working si spatii flexibile de birouri au intrat pe piata romaneasca in 1998, cand grupul belgian Regus a inaugurat primul birou de acest fel in Bucuresti. Din 2008 pana in 2017, suprafata totala ocupata de operatori ai spatiilor de co-working a crescut de la putin peste 2.500 mp la 39.000 mp si reteaua s-a extins in orase regionale precum Cluj-Napoca si Iasi.

Retail jobs

Extinderea a fost influentata de dezvoltarea industriei IT&C, de nevoia de spatii unde persoanele creative sa se intalneasca si sa colaboreze si mai ales de inclinatia noilor generatii catre profesii alternative, care nu mai depind de un spatiu stabil de lucru si nu mai necesita un program de munca traditional.

Crosspoint: Suprafata dedicata conceptului co-working a crescut in 2018 cu 58%

"Spatii sau idei inovative, precum tramvaiul co-working din Iasi sau viitorul hub de blockchain din Bucuresti, vor continua sa apara pe parcursul anilor viitori. In mai putin de un an, ponderea spatiilor de co-working in totalul spatiilor de birouri din Romania a crescut de la 1% la 2% iar tendinta este in continuare ascendenta. Jucatorii mari din acest segment vor intra cel mai probabil in orasele regionale in timp ce pe pietele secundare se vor deschide hub-uri de mici dimensiuni, operate de antreprenori locali", mai spune Ilinca Timofte.

Citeste si:
Închirierile de birouri revin timid, interesul chiriașilor fiind...
Închirierile de birouri revin...

De altfel, 2018 s-a dovedit a fi un an important pentru segmentul de co-working din Romania. Numai in prima jumatate a anului, suprafata totala dedicata spatiilor de co-working a crescut cu 58%, ajungand la 68.000 mp la sfarsitul lunii iulie.

Bucuresti este principala piata pentru spatii flexibile de birouri, cu o cota de 79% din totalul la nivel national. In 2018, operatorii spatiilor de co-working au inchiriat peste 24.000 mp (sfarsitul iulie 2018) in Bucuresti, aflandu-se pe locul 3 in topul tranzactiilor de inchiriere din prima jumatate a anului, dupa sectoarele IT&C si energetic.

Capitala este de asemenea piata-tinta pentru operatori internationali de astfel de spatii, in timp ce proprietarii de hub-uri din orasele regionale sunt in principal tineri antreprenori locali.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri