Antreprenorul belgian Yves Weerts a inaugurat oficial pe 27 septembrie anul curent cladirea de spatii de birouri Unirii View, situata pe Bulevardul Corneliu Coposu din Capitala si care dispune de o inaltime de 73 de metrii si este desfasurata pe 19 etaje supraterane, plus o parcare subterana impartita pe trei niveluri. Desi zona Unirii nu este vazuta drept un potential hub de spatii de birouri, Yves Weerts, fost pilot de raliuri, spune insa ca decizia de a construi aici una dintre cele mai inalte cladiri din Bucuresti a fost un pariu inspirat.

Yves Weerts nu se afla la proiect imobiliar dezvoltat in Romania, ci a derulat mai multe investitii pe piata imobiliara din Romania, precum constructia si vanzarea pentru 10 mil. euro a proiectului Deva Logistics Park catre fondul de investitii CTP. El povesteste ca venise initial in Capitala, in urma cu zece ani, pentru a dezvolta o cladire de birouri, dar s-a reorientat atunci catre segmentul logisitc la comanda unui "client important" (Carrefour - n.r.).

"Vandusem recent un business in domeniul transporturilor si ne uitam dupa oportunitati de investitii. Am facut astfel o analiza a mai multor tari din Europa si am ajuns la concluzia ca Romania dispunea de cel mai ridicat potential de crestere, necesar pentru eventuale dezvoltari imobiliare. De aceea am ales Romania. In mod normal, am fi dorit sa pornim cu o dezvoltare de spatii de birouri. Dar, intre timp am fost contactati de un client important, pentru care am dezvoltat un spatiu logistic in Transilvania. L-am vandut ulterior si intre timp am cumparat acest teren, situat la 200 de metrii de punctul zero al Bucurestiului, pe care am dezvoltat Unirii View", a povestit Yves Weerts (foto).

Investitia necesara dezvoltarii Unirii View s-a ridicat la 33 de milioane de euro si dispune de o suprafata inchiriabila de aproximativ 17.300 de metri patrati. La momentul inaugurarii cladirea de spatii de birouri era inchiriat in proportie de pest 90%, iar printre principalii chiriasi se numara NTT Data Romania, Spaces, H&M, Pernod Ricard Romania si Red Bull Romania.

"Pana la finalul lunii octombrie Unirii View are toate sansele sa fie complet inchiriata. Suntem in discutii avansate cu inca doua sau trei optiuni de potentiali chiriasi. Pentru noi este un pariu castigat! Aceasta zona nu era recunoscuta drept o locatie de top pentru spatii de birouri. Dar, noi am crezut in potentialul acestei zone, datorita accesului la mijloacele de transport si catre Centrul Vechi al orasului. Nu a fost insa usor sa convingem oamenii de acest potential si probabil ca nici acum multi nu sunt convinsi de aceasta locatie. Daca am fi putut construi inca alte 10 etaje am fi fost bucurosi, deoarece proiectul s-a inchiriat destul de usor", a adaugat Yves Weerts.

De strategia comerciala a proiectului, de la inchirierea spatiilor de birouri si pana la marketing, s-a ocupat compania de consultanta imobiliara Griffes, condusa de Andreea Paun.

Yves Weerts: Unirii View nu este de vanzare. Dar, niciodata nu spui "niciodata"

"Suntem prezenti in Romania de mai multi ani, perioada in care am construit un proiect logistic si unul de spatii de birouri. In tot acest timp, am acumulat expertiza cu privire la piata din Romania. Ca urmare, nu dorim sa vindem cladirea Unirii View, ci sa o pastram in portofoliu, pe care, la randul sau, sa il dezvoltam. Dar, niciodata nu spui «niciodata». Intentionam insa sa ramanem in Romania unde sa venim cu alte investitii, in special in Bucuresti", a declarat Yves Weerts.

Procesul de constructie a Unirii View a fost coordonat de catre Speedwell si executat ca antreprenor general de catre Bog’Art, in timp ce Westfourth Architecture, in cooperare cu DMA Architecture & Interior Design, au adus viziunea arhitecturala si componenta de design.

El a adaugat ca cele mai mari dificultati in ceea ce priveste dezvoltarea Unirii View (un bloc turn) au fost date dimensiunea terenului, destul de redusa, comparativ cu suprafetele obisnuite pentru parcuri de spatii de birouri. "Au existat dificultati sporite din punct de vedere logistic pentru compania de constructii de a stoca meterialele necesare. Apoi, proiectul ofera o eficienta a spatiului peste standardele actuale ale pietei de birouri, prin caracteristici unice ca lipsa stalpilor de sustinere sau a altor elemente de structura pe nivel, etaje precablate, inaltimea neta de 2,9 metri pe nivel. De aceea, si chiria in Unirii View este cu pana la 15% mai ridicata decat in piata".

Intrebat daca urmareste in prezent si alte oportunitati de investitii in Capitala, antreprenorul belgian, a afirmat ca nu a identificat inca o potentiala investitie, dar ca intodeauna va conta cel mai mult factorul: "location, location, location!".

"Suntem interesati de terenuri in continuare, dar va fi necesar ca acestea sa aiba de acces facil la mijloacele de transport sau sa fie plasate in zone universitare si sa dispuna de o buna vizibilitate. Nu ne propunem insa obiective de a atinge o anumita dimensiune a portofoliului intr-o anumita perioada, deoarece activitatea din piata de real estate merge destul de lent, iar obtinerea autorizatiilor de constructie necesita timp, asa cum stie toata lumea. Daca vom gasi insa un teren care dispune deja de autorizatie de constructie va constitui o alternativa viabila de achizitie, chiar daca va fi mai scump, in conditiile in care vom castiga timp", a incheiat Yves Weerts.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri