Esop Consulting: 200.000 de angajati din Bucuresti ar putea avea spatii de birouri mai bune

In Bucuresti, peste 200.000 de angajati lucreaza in cladiri de birouri construite de firme private, care au o vechime mai mare de 10 ani si peste 250.000 de angajati sunt in cladiri de birouri inaugurate in ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de compania imobiliara Esop Consulting l CORFAC International.

"Chiriasii cauta cladiri noi cu sisteme de climatizare moderne, eficiente energetic si din punct de vedere al costurilor de intretinere, cu spatii verzi si facilitati care sporesc confortul angajatilor. Cladirile mai vechi de 10-15 ani, care au parcurs cateva cicluri de inchiriere, au nevoie de investitii pentru a tine pasul cu noile cladiri de spatii de birouri care se livreaza acum si de aceea lucrarile de modernizare sunt necesare si se realizeaza cu materiale noi, atat in zonele de receptie, cat si in spatiile destinate inchirierii. Deocamdata aceste exemple sunt putine", potrivit Esop Consulting.

Astfel, "marii proprietari de cladiri de spatii de birouri au deschis directia de renovare, dupa 10-15 ani de existenta a unei cladiri si este recomandat ca si proprietarii cladirilor de talie medie sa aiba in vedere astfel de investitii, intr-o piata cu o concurenta in crestere".

O pondere de "54% dintre cladirile de spatii de birouri cu o vechime mai mare de 10 ani si care au spatii libere sau se vor elibera au acces la metrou si ar avea sanse mai mari in competitie cu cladirile noi daca ar beneficia de lucrari de modernizare, daca zonele de receptie ar avea un upgrade din punct de vedere estetic iar spatiile interioare ar fi remodelate si li s-ar adauga facilitati care sa stimuleze productivitatea angajatilor, cum ar fi spatii de relaxare, de fitness, restaurante sau mini-lounge-uri cu cofee-point-uri si gustari", afirma Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting.

El ofera drept exemplu cladirea de spatii de birouri Floreasca Tower, situata chiar langa statia de metrou Aviatiei, care a cunoscut investitii in renovare si este in preznt inchiriata in intregime. Alte cladiri care au trecut recent prin procese de modernizare sunt Riverside Tower si Biharia Offices.

Citeste si:
Valul livrarilor de birouri urmareste harta centrelor universitare
Esop: Topul livrarilor de...

In Germania, un studiu similar arata ca 73% dintre angajati cred ca biroul ar avea nevoie reala de transformare si majoritatea si-ar dori sa aiba spatii deschise, dar cu mai multe functiuni, astfel incat sa poata permite lucrul in echipa, dar si lucrul individual cand este cazul, potrivit studiului realizat de firma de arhitectura, proiectare si planificare Gensler.

Printre recomandarile acestora se numara investitiile in metode specifice care fac ca birourile deschise sa functioneze, cum ar fi reducerea zgomotului, crearea unui ecosistem dinamic si cu mai multe module pentru locurile de munca care promoveaza conexiunea si colaborarea, precum si investitii in tehnologie de colaborare virtuala.

Sursa foto: Kelleher Photography / Shutterstock
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri