Restricțiile de călătorie și dificultatea de a viziona imobile, ca urmare a pandemiei de Covid-19, vor ridica provocări suplimentare cumpărătorilor de clădiri, care oricum manifestau deja o anume reticență în a vizita orașele regionale din România pentru potențiale oportunități de achiziții, apreciază Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes.

"Fondurile de pensii germane, de exemplu, caută proiecte bine închiriate, cu personalitate, dar remarcă adeseori faptul că orașele mari din România sunt mai greu de promovat intern, către factorii de decizie, din rațiuni de distanță, dimensiune (populație sub 500.000 de locuitori) și lipsa unei dezvoltări administrative a zonelor metropolitane care să ofere perspective reale de creștere", spune Andreea Păun (foto).

Acum, însă, faptul că am experimentat fenomene noi, precum limitarea prin lege a mobilității persoanelor și circulația - atât a bunurilor, cât și a persoanelor - a devenit greoaie, va face și mai dificil contextul de mai sus.

"Nu cred că un investitor străin care trebuie să ajungă la Cluj-Napoca cu un zbor cu escală la București va mai fi atât de încântat de ideea de a cumpăra o clădire de birouri într-un oraș care nu este Capitala, este mai departe și implicit mai greu accesibil. Sub orice formă privim lucrurile, deciziile investitorilor, oricât de instituționali ar fi, sunt luate de oameni, ceea ce implică subiectivism și percepție personală", mai spune Andreea Păun.

Cu toate acestea, "cred că profilul investitorului care va achiziționa active care generează venituri - centre comerciale, clădiri de birouri, ansambluri mixte, etc - în orașe românești, altele decât Capitala, va mai fi ori acela al unui investitor român care dorește să își securizeze un venit pasiv, eventual chiar un investitor deja existent în piață, fie investitor din Est - de exemplu Rusia, China, Turcia, țările arabe, sau investitor instituție financiară care poate cumpăra proiecte de talie foarte mare (peste 100.000 mp construiți)".

România nu va pierde din atractivitate

Având în vedere că majoritatea țărilor au fost afectate de această pandemie, într-o măsură mai mică sau mai mare, nu cred că putem spune că România va pierde din atractivitate. Produsele investiționale sunt de o calitate foarte bună, atât din punct de vedere tehnic, cât și al chiriașilor.

Consultantul mai consideră că această perioadă a dus doar la o amânare sau încetinire a deciziilor de investiție, care nu are legătură directă cu piața din România.

"Este o perioadă în care companiile, chiriașii din proiectele imobiliare, analizează și încearcă să se adapteze noilor realități, astfel, că pe măsură ce se conturează direcțiile viitoare, și investitorii vor avea mai multă vizibilitate și vor putea lua deciziile mai ușor", spune Andreea Păun.

Cine vor fi "câștigătorii" acestei crize?

"În multe țări, populația a traversat o criză sanitară. În ceea ce privește România, nu ne-am aflat în situație de criză și prefer să mă raportez la acest context ca la o serie de consecințe nefaste, în principal a unor decizii guvernamentale luate fără niciun fel de viziune pe termen lung. Din orice serie de măsuri radicale și din orice șoc aplicat economiei, vor ieși și câștigători", afirmă consultantul.

În opinia sa, probabil vom asista la o prăbușire a încrederii companiilor românești, sufocate de lipsa de cash și de lipsa de susținere", ceea ce, implicit, va însemna cotă de piață mai mare pentru companiile multinaționale, mai ales cele din producție, sectorul agroalimentar, HORECA.

Potrivit acesteia, în sectorul imobiliar, segmentul industrial va fi mai puțin afectat, în timp ce birourile vor aduce multiple schimbări de funcționalitate și sper că, totuși, câștigătorii pe termen lung să fie chiriașii. Deocamdată domnește incertitudinea. Companiile americane sunt mai hotărâte și pare că au un plan de măsuri, gata de aplicare, și deja lucrează la modificări de spații care să scadă densitatea posturilor de lucru și să protejeze angajații (compartimentări noi, coridoare, etc) însă cei mai mulți dintre chiriași așteaptă decizii și direcții de la departamentele HR globale, care văd tendințe în mai multe zone ale lumii și vor agrega informațiile ca atare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri