Prețurile locuințelor din România au mai scăzut față de anul în care acestea atingeau prețuri nemaiîntâlnite, adică 2008, dar achiziția unei locuințe încă necesită un efort considerabil din partea cumpărătorului.

Trecând peste celelalte cheltuieli care apar în procesul de achiziție a unei locuințe, cum ar fi comisionul agentului imobiliar, taxele notariale, costurile legate de tot felul de certificări și avize, care pot ajunge și ele la câteva mii de euro, în funcție de valoarea imobilului achiziționat, acoperirea prețului tranzacției necesită economii considerabile, dacă vrei să cumperi cu banii jos.

Cei de la compania de consultanță imobiliară SVN România au calculat că pentru București achiziționarea unui apartament nou de două camere, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați se soldează cu „sacrificarea” a peste 99 de salarii.

Asta în condițiile în care media națională a salariului mediu pe economie este de 3.395 de lei lunar (potrivit datelor INS), iar metrul pătrat util din Capitală se dă la un preț de 1,395 de euro. La acest preț, vorbim de un preț mediu pentru un asemenea apartament la 69.750 de euro, adică în jur de 340.000 de lei.

Așadar, cele peste 99 de salarii, înseamnă în jur de 8,3 ani de muncă în care fiecare bănuț trebuie pus deoparte și în condițiile în care te încadrezi în salariul mediu pe economie.

Și asta în condițiile în care Andrei Sârbu, CEO-ul SVN România spune că „accesibilitatea achiziționării unei locuințe a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recentă”.

Datele companiei de consultanță imobiliară arată că accesibilitatea achiziționării unei locuințe s-a îmbunătățit față de aceeași perioadă a anului trecut, când parametrii de la acea vreme indicau economisirea a 102 salarii medii în martie 2020 sau echivalentul unei perioade de 8,5 ani.

Față de 2008, diferențele sunt și mai drastice, când condițiile de atunci i-ar fi obligat pe cei din București să economisească timp aproape 33 de ani, adică în jur de 396,3 salarii.

În Cluj-Napoca trebuie să economisești și mai mult

La solicitarea wall-street.ro, compania de consultanță imobiliară ne-a trimis informații suplimentare și despre alte orașe din țară, pentru a analiza situația la nivel național.

În orașul de pe Someș, prețul mediu pe metrul pătrat util de apartament nou este mai mare decât în București. Potrivit datelor SVN România, prețul mediu actual este de circa 1.700 euro, așadar, raportându-ne la această cifră, prețul mediu pentru un apartament cu două camere de 50 mp utili, se învârte în jurul a 85.000 de euro, adică în jur de 414.000 de lei. Astfel, un clujean trebuie să-și pună leafa la „saltea” timp de mai bine de 10 ani, potrivit datelor SVN, adică peste 122 de salarii.

În Brașov și Constanța, datele furnizate redacției de către compania de consultanță imobiliară ne arată că achiziția aceluiași tip de apartament necesită economisirea pentru mai bine de 7 ani și jumătate.

La un preț de 1.270 de euro/mp util, un apartament nou cu două camere de 50 de mp din orașul de la poalele Tâmpei costă în medie 63.500 de euro, adică aproape 310.000 de lei, echivalentul a 7,59 ani sau 91,2 salarii.

În orașul de la malul Mării Negre, media este 7,56 ani sau 90,9 salarii, în condițiile în care același tip de apartament costă în medie în jur de 63.250 de euro (circa 1.265 de euro/mp din datele SVN), adică 308.660 de lei.

Deși nu ne-am aștepta, Oradea pare și el un oraș în care trebuie să economisești destul de mult pentru a-ți permite un apartament nou cu două camere și 50 mp utili. Potrivit datelor furnizate, în condițiile în care prețul mediu pe mp este de circa 1.250 de euro, ar însemna un preț mediu de 62.500 euro pe un apartament luat în calcul de această analiză, adică în jur de 305.000 lei. Prin urmare, este nevoie de economii drastice pe timp de 7,47 ani sau echivalentul a 89,8 salarii.


Iașiul pare să fie mult mai accesibil dintre orașele mari din provincie

Deși SVN nu ne-a transmis date legate de Iași, nu puteam să nu facem referire și la cel mai important oraș din Moldova. Analizând site-urile de anunțuri imobiliare, prețul mediu pentru un apartament nou era în jur de 1.056 de euro/mp util, așa că valoarea medie a unui apartament luat în calcul de această analiză ar fi în jurul a 52.800 de euro, adică 275.664 de lei. Astfel, raportându-ne la aceeași indici furnizați de SVN, ar fi nevoie de economisirea a 75 de salarii, adică timp de 6,25 ani.

Luând toate aceste aspecte în calcul, putem vedea de ce contractarea unui credit a rămas în topul preferințelor celor mai mulți cumpărători.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri