Ce înseamnă să fii român? Este o întrebare la care nici unii dintre români nu știu să răspundă. Ba chiar, uneori, știu mai bine răspunsul la această întrebare oameni de altă etnie decât cei născuți aici, cum este și cazul lui Zully Mustafa, o învățătoare și scriitoare în vârstă de 47 de ani din Constanța, care, nu prin vorbe, ci prin faptele ei, demonstrează că știe ce înseamnă să aparții acestei țări mai bine decât unii dintre români. Mai bine decât mine în mod sigur.

Aceasta a declarat pentru wall-street.ro că a redevenit învățătoare relativ recent, întorcându-se în învățământ după vreo 20 de ani de pauză.

S-a titularizat cu 8.50, dar a ales școala cu cele mai multe probleme din Constanța și cu cel mai ridicat grad de segregare, în ideea că acolo au nevoie de ea copii cărora ea să le cunoască limba, obiceiurile și contextul familial, ca să-i poată învăța să scrie și să citească în limba română, acesta fiind un principiu din programul Teach for Romania.

Zully Mustafa mai spune, de asemenea, că în weekenduri merge în comunitățile defavorizate și face ateliere de literație cu copiii de la sate, tocmai pentru a ajunge la cât mai mulți copii cu nevoi de literație și numerație din comunitățile defavorizate. Iar din când în când, atunci când are timp, traduce filme turcești. Și, tot din în când în când, mai și scrie, dar, recunoaște ea, tot mai rar.

Eu am făcut de exemplu anul trecut o navetă la Tortoman (comună din județul Constanța, n.r.), plecam la cinci jumătate de acasă ca să ajung la 8 acolo, schimbând trei autobuze dus și trei întors. Făceam 6 ore pe drum, dar știam că trebuie să fiu acolo, lângă copii.

Zully Mustafa

În CV-ul acesteia intră de altfel nu mai puțin de 15 cărți pentru copii și 4 romane publicate, iar în acest moment îl pregătește pe al cincilea. Acesta din urmă, spune ea, este o creație în care este vorba despre călătoriile sale, Zully Mustafa fiind de asemenea ghid de turism timp de 4 ani în cursul carierei sale.

Cu privire la acest aspect, ea remarcă faptul că de asta a și hotărât, de altfel, să se întoarcă în învățământ, din moment ce observase cât de puțin știm noi, românii, să ne raportăm la cultura altor popoare pentru a lua de acolo ce ne este necesar.

Zully Mustafa precizează însă că nu generalizează, dar după 4 ani petrecuți în această activitate cu foarte multe grupuri de turiști de toate vârstele, oameni mai mult sau mai puțin educați, a ajuns la concluzia că, noi, românii, avem nevoie de educație mai mult decât orice altceva.

În acest context, ea subliniază, de altfel, faptul că se consideră româncă, chiar dacă este de etnie turco-tătară. De asemenea, învățătoarea adaugă faptul că educația a făcut-o în România, unde se află și prietenii ei și unde a și muncit.

Și, poate și mai important, învățătoarea mai spune că a avut posibilitatea de a pleca din România, ceea ce a și făcut, de fapt, de mai multe ori, dar de fiecare dată a revenit.

Am revenit pentru că aici sunt rădăcinile mele, nu am vrut să fiu o dezrădăcinată și consider că este nevoie de oameni care luptă pentru țara lor ca să mai pună câte o cărămidă. Dacă ar fi să plecăm cu toții, cine ar mai rămâne ca să păstreze valorile de la noi din țară?

Zully Mustafa

Ea povestește că până și atunci când a fost pe Camino, în 2008, celebrul traseu Camino Santiago de Compostela, și a întâlnit spanioli sau italieni care vorbeau urât despre România, a luat apărarea țării noastre, spune ea, exact ca într-o relație, atunci când cineva vorbește urât despre soțul unei anumite persoane, iar acesteia, firește, nu îi convine, motiv pentru care îi ia apărarea partenerului.

Prin urmare, explică Zully Mustafa, a simțit nevoia să-i ia apărarea României pe drumurile ei și să spună, textual: "Nu, România nu este ce știți voi, despre hoți, prostituate sau mai știu eu ce ați auzit voi despre ea. Hai să vă spun eu ce e România".

Atașamentul față de țara în care s-a născut, devine însă și mai pronunțat atunci când afirmă că este foarte atașată de cultura română și, implicit, de literatura acestei țări, motiv pentru care a și devenit scriitoare.

Pe de altă parte, ea remarcă, cu tristețe, că România, deși nu este în război, este țara care are printre cei mai mulți oameni care au plecat în străinătate să muncească. Și mai trist, însă, adaugă Zully Mustafa, este că foarte puțini dintre ei se întorc să dea înapoi ceva țării în care au crescut și în care s-au educat.

"Eu am ales să mă întorc și să rămân aici, printre ai mei", spune învățătoarea.

Cât despre copiii cărora le predă, aceasta explică faptul că are clasă pregătitoare, iar recent, de exemplu, a făcut o activitate despre ce înseamnă să fii român, deși în clasa sa sunt foarte mulți romi turci.

Apropierea față de ei se conturează de altfel și mai clar atunci când spune că îi privește ca pe niște oameni în devenire, pe care deja și-i imaginează ca făcând treabă în România.

Citeste si:

    Cum Zully Mustafa trăiește ea însăși experiența maternității, ea crede că atunci când ești părinte nu-ți permiți să te gândești că-ți urăști țara, ci te gândești cum s-o faci să fie mai bună pentru copilul tău, în așa fel încât acesta să se simtă bine în țara în care s-a născut și să nu treacă prin aceleași experiențe nefaste, nu neapărat cu oamenii, ci cu instituțiile statului.

    Citeste si:

      Ultimul lucru care mi s-a întâmplat a fost că am avut un accident pe autostradă cu niște mistreți și am dat în judecată CNAIR. Mi s-a dat dreptate, dar atât, asta a fost. Da, aveți dreptate, dar ce putem noi să facem? Păi puneți niște pancarte, sau reparați gardurile care erau rupte, pentru că din 2019 de când s-a întâmplat asta și până acum, un om și-a pierdut viața tot din cauza asta, iar altul a făcut nu știu câte operații ca să poată să mai fie normal.

      Zully Mustafa

      Învățătoarea povestește de altfel că nimeni nu a înțeles la vremea respectivă de ce au dat ea și soțul său, care se afla cu ea în mașină, în judecată CNAIR. Explică însă încă o dată foarte clar că a făcut acest lucru pentru că trebuie să existe cineva în România care să fie responsabil pentru ce li se întâmplă cetățenilor.

      Cu toate astea, remarcă ea, amar, nimeni nu este responsabil, pentru că fiecare aruncă pisica dintr-o parte în alta.

      Prin urmare, adaugă Zully Mustafa, asta este problema României, faptul că nimeni nu este niciodată de vină și că nimeni nu-și asumă responsabilitatea că în ograda lui s-a întâmplat ceva, sau că sunt niște cetățeni care plătesc niște taxe și ei trebuie să se simtă în siguranță.

      Dacă noi toți ne-am gândi la asta, la faptul că copiii noștri trebuie să trăiască într-un loc mai sigur, lucrurile s-ar așeza. Dar de fiecare dată alegem comoditatea, și sigur că nu generalizez. Trebuie să existe cineva care trage un semnal de alarmă măcar, și apoi va veni și următorul, și următorul, și într-o zi lucrurile se vor schimba.

      Zully Mustafa

      Învățătoarea încheie această amintire spunând că ea nu va putea schimba lumea, așa cum credea în tinerețe, dar știe că poate influența oamenii din jurul ei să își păstreze valorile.

      În final, ea se întreabă, însă, ce mai este în România de păstrat, adăugând faptul că este o întrebare la care ar trebui să răspundem cu toții.

      Totodată, ea sugerează un posibil răspuns, spunând faptul că România nu înseamnă numai mămăligă, cârnați și alegeri electorale, ci și oamenii din ea și felul în care noi ne raportăm la ei.

      Sursa foto: Arhiva personala Zully Mustafa

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Luca Dinulescu
      Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Educație »


      Setari Cookie-uri