Ai un șantier și ai nevoie să-i acomodezi rapid pe muncitori? Sau poate au un loc frumos la munte, unde ai putea să-ți faci o căsuță, dar nu ai chef să te apuci de zidit o casă în toată regula? Ori vrei ceva care să fie flexibil și să nu necesite costuri uriașe?

Sunt multe situații precum cele descrise mai sus, așa că ne-am uitat să vedem ce alternative ar exista pe piața, inclusiv pe cea din România, iar aceste case container ar putea fi soluția pentru a construi rapid, mai ieftin și fără prea multe bătăi de cap.

Ce modele de case container există?

Sunt multe variante de case de tip container. Unele mai simple, precum cele destinate celor care au nevoie pentru a-și acomoda muncitorii, cum ar fi cei care lucrează în construcții și au nevoie de o soluție rapidă, care poate fi ridicată în apropierea șantierului și care poate fi eliminată după finalizarea lucrărilor. Cum vedeți în imaginile de mai jos.

Casă de tip container pentru șantier.

(Sursa: made-in-china.com)

Sunt multe modele de astfel de spații de locuit provizorii, unele mai mari, altele mai mici, cu diferite dotări, în funcție de nevoile companiei pentru a acoperi necesarul locativ pentru muncitori. Sunt astfel de case de tip container care vin echipate cu totul, având în interior pe lângă paturi, o masă și loc pentru câteva scaune și spațiu pentru bucătărie și chiar baie cu toate cele necesare.

Sunt modele care nu dispun de așa ceva, fiind mult mai simple, oferind doar spațiu pentru dormit, așa că se poate miza pe o variantă modulară. Sunt soluții de containere modulare, care deservesc strict o necesitate anume, cum ar fi bucătărie sau WC, ori baie, care să fie utilizate ca spații comune de către muncitori. Cu siguranță, în cazul șantierelor de construcții, WC-ul și baia, ori dușul vor fi spații de uz comun între muncitori, iar producătorii de case de tip container modulare oferă și astfel de unități dedicate anumitor tipuri de utilizare.

(Sursa: MODS / Amazon)

Casă de vacanță container

Case container poate să însemne și ceva mai stilizat. Pe piață există modele de case tip container care pot avea ca destinație un loc de vacanță. Se pare că printre cele mai poluare sunt modelele de case din containere maritime, care par mai plăcute din punct de vedere estetic, datorită aspectului industrial. Așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos, cu un model de casă tip container construită folosind exact containere maritime. De asemenea,

În mod evident, și aici sunt mai multe variante. Unele mai simple, alte mai complicate. Sunt cei care și-au au ales varianta simplă de a folosi un simplu container, dar sunt și soluții de a face case modulare din containere, iar rezultatele sunt chiar spectaculoase.

Imagini case de vacanță din containere

(Sursa: Container Homes)

(Sursa: Tiny House Talk)

(Casă de vacanță modulară Airbnb - via: House Beautiful)

Există și varianta unei locuințe container ca extensie a clădirilor clasice. Să spunem că aveți în curtea casei spațiu în care să mai construiți ceva, dar nu mai aveți chef de toate bătăile de cap pe care le aduce construirea unei clădiri din cărămidă, blocuri de ciment, bolțari sau alte materiale grele de construcții, pentru care este nevoie și de ajutorul unei echipe de muncitori, de obținerea de autorizații de construcții speciale și așa mai departe.

După cum vedeți în imaginea de mai jos, puteți exemplul unei case modulare din containere. Un asemenea spațiu poate fi folosit pentru depozitare, ori pentru un spațiu de expunere sau de ce nu, un loc de relaxare.

(Sursa: Karmod)

Avantaje locuințe de tip container

În primul rând rând, sunt ușor de montaj și vă sunt livrate la locul unde vreți să le amplasați de către producători sau distribuitorii lor.

Tocmai, pentru că sunt containere mobile, pot fi amplasate oriunde, oricând, chiar și într-un plan înclinat. Fie că vorbim despre un șantier cu o suprafață denivelată, fie că vrei să-ți faci o cabană din container pe o suprafață aflată în pantă. Aveți mai jos un exemplu.

Sunt construcții care nu necesită neapărat o fundație, putând fi amplasate direct pe terenul unde le doriți. Altele vin cu picioare ajustabile care permit reglarea înălțimii, astfel încât planul unei casei să fie drept, indiferent de suprafața pe care se află.

Tot la capitolul avantaje la achiziționarea unei case container, cei care optează pentru o asemenea alternativă, pot scapă de problemele legate de instalațiile electrice și de apă. Producătorii de case container oferă și varianta în care acestea pot fi dotate inclusiv cu aceste tipuri de instalații, iar proprietarul se va ocupa doar de conectarea lor la rețelele de pe proprietatea unde vor fi instalate aceste locuințe container.

Totodată, pot fi amenajate după bunul plac sau după nevoile fiecăruia, indiferent de scopul pentru care își achiziționează case container.

Nu în ultimul rând, aceste case container pot fi demolate și/sau relocate cu ușurință. În cazul unei case din cărămidă nu prea mai ai șanse să o muți niciodată, decât prin intermediul unor soluții inginerești impresionante și costisitoare.

Dezavantajele unei case container

La partea de dezavantaje, deși nu sunt chiar atât de multe s-ar putea să conteze foarte mult.

Sunt structuri destul de fragile. Pot ceda ușor la impacturile cu corpuri dure. Acoperișurile de care dispun acesta case container sunt și ele fragile și nu pot susține greutăți mari.

Cel mai mare dezavantaj este dat de izolarea termică. Trebuie să țineți cont că aceste case din containere vor fi friguroase iarna și extrem de călduroase vara. Mai ales modelele de case din container maritim, care sunt făcute din metal, prin urmare, nu rețin căldura iarna, iar vara, în soarele arzător se vor încinge foarte mult, prin urmare, instalarea unor aparate de aer condiționat este obligatorie.

Nu pot fi izolate termic într-un mod eficient, cum nu pot fi izolate foarte bine din punct de vedere fonic. Un alt minus al unei case de tip container.

Cât costă o casă din container și de unde pot fi cumpărate?

Case din containere din România poți cumpăra din câteva locuri. Cu o simplă căutare pe Google ne apar câteva variante. Scopul nostru să promovăm produsele vreunui producător sau oferta vreunui retailer, așa că vă lăsăm să alegeți.

În România vă va fi mult mai ușor să găsiți soluții mai simple, dedicate în mare parte către soluțiile industriale, case container care se pretează mai mult ca spații de locuit pentru muncitori. Pe un site-ul unui retailer online cunoscut din România, în funcție de dimensiuni și dotări, sunt retaileri care comercializează astfel de soluții, de la prețuri care încep de la 18.000 de lei (circa 3.670 de euro) pentru o casă container care să ofere un spațiu de locuit de circa 13 mp, dar puteți găsi și o soluție ceva mai generoasă cu 22 mp utili, în jurul a 50.000 de lei (circa 10.000 de euro). O unitate de acest gen oferă un spațiu de dormit (circa 10mp) pentru mai multe per, baie care include WC, cabină de duș și un spațiu pentru bucătărie, dotat și cu o chiuvetă.

Pe site-urile din afară, sunt alternative mai ieftine, dar oferta fiind mult mai generoasă, cu unele modele începând chiar de la 1.100 de euro. În cazul celor care cumpără mai multe unități retailerii oferă și un discount generos, dar trebuie să luați în calcul costurile de livrare.

Pentru soluțiile de case container pentru o destinație de vacanță, în România nu prea găsești, decât în zona de anunțuri particulare. Prețurile pentru o casă container cu scopul de casă de vacanță, încep de la câteva mii de lei, dar ajunge și la câteva mii de euro. De exemplu, pe un site foarte cunoscut de anunțuri particulare, cineva vindea container de locuit permanent sau de vacanță canadian pentru 7.500 de euro.

Pe site-urile din afară apar și oferte cu case container de vacanță foarte scumpe. Comparabile cu ale unei locuințe clasice, dar vorbim despre locuințe container modulare, mult mai complexe și cu dotări diverse, care pot fi folosite inclusiv ca soluții de locuire permanentă.

Sursa foto: Space Optimized

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri