Adevarata problema in sectorul rezidential este cea de adaptabilitate a bancilor la nivelul salariilor si preturilor din piata, insa a sta si a astepta ca dezvoltatorii sau proprietarii sa scada pretul nu reprezinta o solutie, ci mai degraba o fata morgana, este de parere Eduard Uzunov, presedintele companiei de consultanta imobiliara Regatta.
„Faptul ca unii dezvoltatori ar putea opri santierele poate genera limitarea ofertei si chiar cresterea preturilor. Un element important pe piata rezidentiala este disparitia investitorilor care cumparau zeci de apartamente in scop speculativ, focusul fiind acum pe clientii finali, ceea ce reprezinta o etapa normala in evolutia acestui segment de piata”, a explicat Eduard Uzunov (foto).

In opinia sa, sunt multe probleme care afecteaza piata negativ si sporesc starea de criza, precum obtinerea autorizatiilor si documentatiilor necesare de la primarii, lipsa apasatoare a infrastructurii, dar si a caselor si birourilor in raport cu cererea evidenta pe piata.

„Cand investitiile straine ar trebui incurajate si sustinute, atunci autoritatile se opun si refuza sa dea autorizatiile sau le dau foarte greu. Criza este temporara si decizia de a investi trebuie bazata pe o serioasa si detaliata analiza economica care sa fie aplicata pe termen lung. Acest calcul este valabil nu numai pentru cumparatori, ci si pentru dezvoltatori si investitori”, a adaugat presedintele Regatta.

Uzunov a afirmat ca institutiile bancare trebuie sa se adapteze la ceea ce este pe piata astfel incat cei care isi doresc o locuinta sa se poata califica la credite. Potrivit acestuia, veniturile populatiei sunt in crestere si acest element influenteaza direct cererea de produse imobiliare, care devine insa mai pretentioasa.

Seful Regatta este de parere ca Romania este o tara specifica si nu se poate compara cu Statele Unite, Canada si nici chiar cu Germania sau Franta. De aceea, momentul de criza ar putea sa devina un avantaj in peisajul economic global, tinand cont de faptul ca Romania nu a fost direct si puternic afectata.

„ Chiar daca unii ar putea lua stoparea tranzactionarii pe bursa atat in Bucuresti cat si la Sibiu ca un element socant, trebuie sa realizam ca bursa romana este o piata foarte mica in comparatie cu gigantii de la New York sau Tokio, ceea ce inseamna ca poate fi usor dezechilibrata”, a mai spus Uzunov.

Acesta a mai explicat ca Romania este o piata cu multe oportunitati tocmai datorita nevoii de dezvoltare in toate domeniile de activitate, insa in afacerile imobiliare este important de retinut valoarea locatiei.

„Daca ne referim la terenuri, locatiile din interiorul orasului, mai ales cele centrale sunt unice, iar valoarea acestor proprietati va fi intotdeauna ridicata. Un teren valoros, cu o locatie excelenta nu-si va scadea pretul, proprietarul sau preferand sa astepte trecerea crizei. Acelasi algoritm este valabil si in cazul spatiilor comerciale, de asemenea o sursa foarte buna de venit”, a declarat Eduard Uzunov .

Tensiunea este generala si globala, afectand mai mult pietele imobiliare din statele mai dezvoltate, insa Uzunov admite ca nu vor mai avea loc cresteri spectaculoase, agresive ca acum zece ani.

„Poate si Romania va resimti anumite efecte, insa nu va asteptati sa gasiti diamante la pret de salam!”, a concluzionat seful Regatta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri