Piata industriala a stagnat in cursul anului 2008, piata rezidentiala a scazut, iar piata de birouri a crescut, insa si aici cresterea nu a fost conform asteptarilor, urmand ca in 2009 toate domeniile imobiliare sa cunoasca o descrestere, au spus consultantii companiei Cushman&Wakefield.

"Scenariul va fi urmatorul: credite mai putine, prin urmare se vor cumpara mai putine case, mobila, electrocasnicele se vor vinde mai putin, companiile nu se vor mai dezvolta, se va inchiria mai putin. Rezulta astfel un “efect de cascada”, un lant de descresteri generat de o situatie economica fara cresteri. Lipsa creditului va genera scaderi sau plafonari in economie, iar sectoarele conexe vor fi afectate", a declarat, citat de NewsIn, Razvan Gheorghe, Partener Managing Director al Cushman & Wakefield.

El sustine ca in conditiile crizei financiare, vor exista si numeroase concedieri. "Estimarea mea este ca procentul de concedieri va ajunge la aproximativ 10% din populatia activa", a adaugat reprezentantul Cushman.
Razvan Gheorghe considera ca lipsa creditelor, marirea gradului de risc al investitiilor si timpul de dezvoltare pentru un proiect, sau pentru o investitie, care va fi mai lung vor avea efecte negative pe care le vor resimti dezvoltatorii pe fondul crizei.

"Economia va fi in descrestere si probabil vom asista si la falimente in sectorul imobiliar. Consider ca sectorul cel mai afectat va fi rezidentialul", mai spune analistul imobiliar.

Cushman & Wakefield detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting, care a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro, depasind cu 50% estimarile din 2006 si vizeaza pentru anul acesta atingerea unei cifre de afaceri de opt milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Razvan Gheorghe redevine antreprenor: ce si-a propus sa faca