"Arhitectii vor scadea preturile, unii poate chiar dramatic. Nu putem aprecia un nivel al ieftinirilor, dar cu siguranta toti arhitectii vor fi nevoiti sa scada preturile. Problema este ca diminuarea preturilor proiectelor se va face cu consecinte in calitate. Calitatea a fost afectata in timpul "boom"-ului imobiliar de lacomia de a luat cat mai mult de lucru, insa acum va fi afectata de disperarea de a nu avea de lucru", a precizat vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), conform NewsIn.

De asemenea, acesta spune ca tot ca efect al crizei economice, care a blocat evolutia pietei imobiliare, se va intensifica activitatea in piata proiectelor publice, directie pentru care in perioada anterioara nu se obtineau oferte de la arhitecti.

"Statul si administratia sunt vazute in randul tagmei ca cei mai prosti clienti in sensul ca au marje mici de negociere a clauzelor proiectelor, platesc putin si tarziu. Ca sa lucrezi cu statul trebuie sa iti finantezi din resurse proprii munca pana la fazele avansate in care poti ajunge la plati", a spus reprezentantul Ordinului.

Mai mult de atat, arhitectii romani se plang ca din cauza regresului inregistrat in industria constructiilor multe contracte finalizate nu au fost onorate de catre clienti. "Prezenta crizei economice s-a resimtit imediat in randul arhitectilor. Clientii nu au mai avut bani sa plateasca proiectele contractate", a declarat la randul sau presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturza.

In opinia arhitectilor, o solutie imediata pentru diminuarea efectului crizei asupra sectorului de profil ar fi atragerea de catre autoritati a banilor pentru proiecte publice, precum si reconsiderarea legislatiei specifice achizitiilor publice.