Sectorul imobiliar ar putea opri redresarea economiei americane, dupa ce a provocat sapte din ultimele opt recesiuni, potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.

Pretul locuintelor din Statele Unite a scazut puternic dupa expirarea, in apilie, a unor facilitati fiscale acordate cumparatorilor. Ulterior, cresterea economica sustinuta de industria prelucratoare, inceputa in a doua jumatate a anului 2009, a incetinit, numarul cererilor pentru ajutoare de somaj este in crestere, iar comenzile fabricilor sunt in scadere, scrie Mediafax.

"Daca numarul creditelor imobiliare prescrise continua sa creasca, cu efect negativ asupra preturilor, aceste fapt poate readuce economia in recesiune", a declarat Celia Chen, analist la Moody's Analytics.

Cheltuielile pentru constructia de locuinte si produse precum mobila au reprezentat circa 15% din PIB-ul american in trimestrul al doilea, a aratat West Chester, analist la Moody's Analytics.

Sectorul imobiliar poate influenta indirect si cheltuielile de consum.

Americanii au profitat de pretul mare al actiunilor de la jumatatea anilor 2000 pentru a cumpara masini si vacante, dar dupa scaderea cotatiilor si-au restrans cheltuielile.

Asociatia Nationala a Agentiilor Imobiliare va anunta, marti, scaderea cu 12,9% a preturilor locuintelor vechi, in iulie, cel mai mare declin din aceast an, anticipeaza analistii.

Vanzarile de locuinte noi, care reprezinta sub 10% din totalul tranzactiilor, s-au mentinut in iulie pe penultimul loc in acest an, potrivit estimarilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si