Rezultate promițătoare. Un medicament experimental reduce agravarea simptomelor coronavirusului în 79% din cazuri

Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic sugerează că un nou tratament împotriva coronavirusului reduce în mod semnificativ numărul de pacienți care au nevoie de terapie intensivă, scrie BBC.

Tratamentul, conceput de compania Synairgen cu sediul în Southampton, se bazează pe o proteină numită ”interferon beta” pe care organismul o produce atunci când detectează o infecție virală. Proteina este inhalată direct în plămâni de către pacienții cu COVID-19, folosind un nebulizator, în speranța că va stimula un răspuns imunitar.

Rezultatele inițiale sugerează că tratamentul reduce cu 79% probabilitatea ca un pacient cu noul coronavirus să sufere complicații, precum necesitatea ventilării mecanice.

Citește și: Din ”culisele” companiei care pregătește vaccinul anti-COVID. Interviu cu Janssen, companiile farmaceutice ale Johnson&Johnson

Astfel, pacienții au avut de două sau de trei ori mai multe șanse să se recupereze până la punctul în care activitățile de zi cu zi să nu fie afectate de boală, anunță reprezentanții Synairgen. Compania spune că studiul făcut relevă faptul că s-a înregistrat o reducere ”semnificativă" a insuficienței respiratorii în rândul pacienților cărora li s-a administrat această medicație.

Citeste si:
Câte doze de Remdesivir mai are România în lupta cu COVID-19
Ministrul Sănătății: Mai avem...

Totodată, perioada medie de spitalizare a pacienților s-a redus cu o treime pentru cei care au primit tratamentul, respectiv, în scădere de la nouă la șase zile.

Vezi și: România aruncă o treime din sângele donat din cauza lipsei aparaturii adecvate și a acreditării centrelor de transfuzii

Noul tratament, catalogat un ”deschizător de drumuri”

La acest studiu au participat 101 voluntari spitalizați pentru tratamentul împotriva COVID-19 în unități medicale din Marea Britanie, dintre care jumătate au primit medicamentul, iar cealaltă jumătate au primit placebo, o substanță inactivă.

Tom Wilkinson, responsabilul acestui studiu, este de părere că, dacă rezultatele sunt confirmate în cadrul studiilor mai mari, noul tratament ar putea fi un ”deschizător de drumuri”.

Citeste si:
Un nou tratament anti-COVID va fi testat în Marea Britanie
Un nou tratament anti-COVID...

Cu toate că studiul a for unul relativ mic, beneficiile tratamentului pentru pacienții cu coronavirus au fost numeroase, spune sursa citată.

"Nu ne-am fi putut aștepta la rezultate mai bune decât acestea", a declarat pentru BBC Richard Marsden, directorul executiv al Synairgen. El a descris rezultatul studiului drept „o descoperire majoră în tratamentul pacienților spitalizați”.

Te poate interesa și: OMS: Cum ne protejăm de COVID-19. La ce să fim atenți când mergem la cumpărături

Profesorul Stephen Holgate, cofondatorul Synairgen, a subliniat că acest tratament ”restaurează capacitatea plămânilor de a neutraliza virusul sau orice mutaţie a virusului sau coninfecţie cu alt virus respirator ca cel al gripei sau VRS (virusul respirator comun), cum s-ar putea întâmpla în iarnă, în cazul accelerării covid-19”.

Citeste si:
Primii pacienți cu COVID-19 au fost internați în clinica suport din...
Primii pacienți cu COVID-19...

Până în prezent, un singur medicament - dexametazona - a dovredit că poate salva bolnavi de covid-19. Alt tratament - antiviralul redemsivir - permite o reducere a perioadei de spitalizare, însă nu reduce mortalitatea.

Sursa foto: Pexels

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri