Pandemia a prins viteză în România, ducând sistemul medical pe marginea prăpastiei. Autoritățile încearcă să salveze sistemul sanitar românesc, însă pentru ca măsurile luate să funcționeze, acestea trebuie respectate de populație. Purtatul măștii de protecție sau menținerea distanței fizice sunt cele mai eficiente arme împotriva noului virus, Sars Cov-2. Contactați de wall-street.ro, medicii, oamenii din linia întâi, care se confruntă direct cu virusul, declară că fac față cu greu numărului mare de îmbolnăviri și că provocarea depășește atât capacitatea umană, cât și cea tehnică a sistemului de sănătate.

Dr. Rodica Hodrea, unul dintre cei mai căutați medici pe Boli Infecțioase din România, doctor în știinte medicale, face apel la populație pentru respectarea regulilor de protecție, dar și pentru respectarea cadrelor medicale, care sunt epuizate în lupta cu noul virus.

Te poate interesa și: EXCLUSIV Raed Arafat: Noile restricții vor reduce numărul de noi infectări pe zi

”Respectați normele de protecție, păstrați distanța socială. Purtați mască! Respectați cadrele medicale, care, la temperaturile acestea, ridicate, poartă echipamentele care le împiedică să se miște sau să respire bine. Refuzăm să purtăm mască din cauza căldurii, dar se gândește cineva la toate cadrele astea medicale, care se confruntă și cu virusul, și cu temperaturile ridicate, pe asemenea vremea”, a declarat dr. Rodica Hodrea.

Stați acasă, protejați-vă familiile. Mai aveți puțină răbdare, nici muntele și nici marea nu pleacă din locul lor.

Medicul atrage atenția asupra atitudinii ostile în fața coronavirusului și acuză vehement încrederea în propriile teorii medicale. În plus, invită coronascepticii să meargă în spitale, pentru a lua, cu adevărat, pulsul întregii situații.

Citește și: Mărturiile unei paciente COVID, internată la Matei Balș: Boala asta există! Nu aș fi crezut dacă nu m-aș fi îmbolnăvit!

”Am fost la piață și când m-au văzut oamenii că îmi pun restul de bani într-o pungă, pentru ca acasă să îi dezinfectez, au început să mă ironizeze. Nu am menționat că sunt medic infecționist, pentru a nu crea și mai mari intrigi. Însă am încercat să le explic din punctul de vedere al unui om, care oricând se poate infecta, mai ales, pentru că fac parte dintr-o categorie de vârstă cu risc înalt. Nu am primit înțelegere, doar teorii medicale proprii”, a mărturisit medicul.

În plus, din cauza faptului că face parte din categoriile cu risc, dr. Rodica Hodrea nu profesează în spital, în acest moment, recunoscând că nu poate exprima în cuvinte neputința pe care o simte. Cunoștințele pe care le deține sunt folosite telefonic, în discuțiile cu colegii.

Poporul acesta își bate joc de tot ceea ce fac medicii.

”Ne aflam pe o pantă bună”

Dr. Rodica Hodrea este de părere că înainte de nerespectarea regulilor de protecție, presiunea politică pusă pe relaxarea măsurilor restrictive a adus o creștere galopantă a noilor cazuri.

”Sufeream și la început, într-adevăr. Ieșeam din casă maximum o oră pe zi, din cauza fricii, dar și a vârstei, însă era un cadru care putea stăpâni evoluția virusului. Am procedat bine o perioadă, eram pe panta bună, s-au luat niște măsuri bune. Însă presiunile făcute pe nevoia de relaxare au întors lucrurile împotriva noastră. Haideți să depolitizăm această criză sanitară”, a conchis dr. Rodica Hodrea.

Vezu și: Dr. Adrian Marinescu despre pacienții internați în ATI: Asimptomaticii pot dezvolta o formă severă de coronavirus

Wall-Street.ro a încercat să ia legătura cu doamna dr. Victoria Aramă, din nou, unul dintre cei mai căutați și cunoscuți medici de Boli Infecțioase la nivel național, însă pe dânsa am găsit-o într-unul din Spitalele Covid din țară, mărturisind, pe scurt, că este foarte obosită și se simte epuizată după o zi în care a luptat atât împotriva coronavirusului, cât și împotriva neîncrederii în existența acestuia.

Coronavirus în România: o săptămână de foc

Până la data 2 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 53.186 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 27.592 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.777 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 492 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În plus, 2.413 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Totodată, aceasta a fost săptămâna în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri nou apărute, fiecare zi a săptămânii marcând un număr peste 1.000 de infectări. Totalul săptămânii este dat de un număr de 8.388 cazuri.

Pentru mai multe detalii, vezi: Retrospectivă 27 iulie - 2 august. Prima săptămână cu peste 1.000 de cazuri noi în fiecare zi. Top județe cu creșteri spectaculoase

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri