Luna noiembrie a fost una de foc pentru România, fiind înregistrate cele mai ridicate valori ale evoluției pandemiei de la debutul acesteia în țara noastră. Astfel, sărbătorile de iarnă găsesc România cu paturile de spital ocupate, cu secțiile ATI pline până la refuz și cu din ce în ce mai multe localități în carantină. Însă, în ciuda recordurilor înregistrate, ultimele zile ne arată o scădere ușoară a numărului de infectări, semn că restricțiile impuse încep să își facă efectul.

Nu mai puțin de 234.023 de cazuri noi au fost înregistrate în luna noiembrie, România depășind, pe rând, 300.000, respectiv 400.000 de infectări la nivel național. Separat de acestea, în noiembrie au fost reconfirmați pozitiv, într-o singură zi, cei mai mulți pacienți, în număr de 2.599.

Cât despre testele efectuate, luna noiembrie cumulează un total de 859.785 de probe prelevate. Recordul de teste efectuate este dat de ziua de 11 noiembrie, când au fost înregistrate 38.863 de probe.

Tot în noiembrie, țara noastră a sărit și de borna de 11.000 de decese cauzate de coronavirus, cele mai multe fiind raportate pe 11 noiembrie (203 pacienți au decedat).

Chiar dacă cifrele expuse mai sus exprimă valori ridicate ale pandemiei în România, media datelor pe ultimele șapte zile demonstrează o îmbunătățire a controlului asupra răspândirii coronavirusului în țara noastră. Carantinarea diverselor localități, începând cu Sibiul, unde intervenția a fost întârziată, urmat de Ilfov, dar și de Constanța, unde, în continuare, situația nu este foarte îmbucurătoare, a limitat socializarea între oameniși deplasările neesențiale.

Retail jobs

Românii au stat acasă, putând ieși doar pentru strictul necesar sau la locurile de muncă.

Inclusiv mall-urile din orașele mari carantinate au fost închise pe perioada zilelor de sâmbătă și duminică pentru a reduce la minimum riscul formării aglomerațiilor.

În aceeași ordine de idei, deși autoritățile anunță existența unui platou al infectărilor în România, medicii avertizează asupra scăderii numărului de teste, motiv pentru care nici infectările noi nu mai ating același nivel.

Cu toate acestea, în continuare, la ATI sunt internați 1.251 de pacienți în stare gravă, acesta fiind cea mai ridicată valoare de la debutul pandemiei.

Citeste si:
Azerbaidjanul spune că „face tot ce îi stă în putință să livreze...
Azerbaidjanul spune că „face...

În ciuda acestor cifre descurajatoare, tot în noiembrie a fost făcută publică existența unui vaccin pe care îl putem folosi împotriva COVID-19. Însă, până când vaccinul va ajunge în România, autoritățile fac apel la români pentru respectarea normelor de protecție, mai cu seamă, purtarea obligatorie a măștii de protecție și menținerea distanțării sociale.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), evoluţia îmbolnăvirilor de la începutul epidemiei în ţara noastră arată un trend relativ constant în perioada 23 martie-18 mai 2020, o scădere a numărului de cazuri în intervalul 25 mai-3 august 2020 şi o uşoară urcare între 10 august şi 20 septembrie 2020. De la începutul lunii octombrie 2020 până în săptămâna 9-16 noiembrie trendul infectărilor a fost constant crescător, iar din 16 noiembrie până în 23 noiembrie s-a observat o foarte uşoară scădere.

Citeste si:
EMA: Eliminarea restricțiilor a revigorat pandemia
EMA: Eliminarea restricțiilor...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri F