De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer? Este o întrebare înca fără răspuns

Cancerul este un diagnostic care sperie şi care îţi va schimbă viaţa complet. De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer? Este o întrebare înca fără răspuns. De cele mai multe ori acesta apare fără simptome, fără să doară, iar când este descoperit este deja într-un stadiu avansat. Analizele și investigațiile efectuate periodic ar putea duce la descoperiri în faze incipiente a acestor tumori. Descoperite și tratate la timp, există șanse reale să fie vindecate, iar tu să treci cu bine peste această perioadă. Cel mai des, cancerul este tratat cu radioterapie în combinație cu chimioterapia și chirurgia (operația). Aceste tratamente pot fi aplicate fiecare independent, nu doar în combinație. Medicul oncolog stabilește pentru fiecare bolnav, tratamentul personalizat.
Radioterapia utilizează radiații ionizate pentru a distruge celulele canceroase și pentru a opri extinderea și înmulțirea lor. Folosită în tratamentul împotriva cancerului de peste 100 de ani, radioterapia este utilizată la mai mult de 50% dintre pacienții diagnosticați cu această boală.
De ce este bine să faci radioterapie
De 14 ani, în Spitalul OncoFort, parte a GRAL Medical, echipa medicală multidisciplinară salvează vieți. Specialiștii în radioterapie ai Spitalului OncoFort îți spun de ce este bine să recurgem la radioterapie.
Radioterapia este un tratament complex, care este utilizat pentru tratarea loco-regională a tumorii. Poate fi folosită în tratamentul radioterapeutic după ce ai trecut printr-o operație sau înainte de o intervenție, dar și atunci când tumoarea nu poate fi extirpată. Tratamentul radioterapic este utilizat pentru a crește calitatea și pentru prelungirea vieții pacientului oncologic.
Când începi radioterapia
Planul de tratament pentru fiecare caz medical în parte, în Spitalul OncoFort, este analizat de o Comisie Oncologică Multidisciplinară, Tumor-Board, formată din medici radioterapeuți, onocologi, chirurgi, radiologi. Aceștia stabilesc planul de tratament personalizat pentru fiecare pacient.
Dacă ai trecut de etapă de diagnosticare și medicul ți-a recomandat radioterapie, vei află toate detaliile de la echipa medicală dedicată ție în acest spital. Primul pas va fi stabilirea planului de tratament, urmează examinarea imagistică CT, specifică procesului de planificare a radioterapiei conformaţionale 3D. Va fi scanată zona ce urmează a fi tratată. Apoi, pe baza datelor obținute, medicul curant efectuează conturarea 3D conformațională (3D-CRT). Este o etapă foarte importantă pentru planul de tratament al pacientului, aici are loc delimitarea precisă a volumului tumorii. Apoi, aceste date sunt trimise către fizicienii medicali ai echipei, care stabilesc planul de incidente al fasciculelor de radiații astfel încât direcționarea acestora să fie pe tumoră și nu pe organele din jur. După verificarea și aprobarea finală a medicului, planul de tratament este transferat către acceleratorul liniar medical ELEKTA pentru a fi pus în aplicare. Medicul iti va explica care sunt pasii tratamentului, la ce sa te astepti in timpul lui, iti va vorbi inclusiv despre numarul de sedinte pe care va trebui sa le efectuezi. Tot medicul îți va spune ce regim alimentar trebuie să urmezi, dar și ce efecte secundare pot apărea, precum oboseală și slăbirea organismului. Urmeaza şedinţa de simulare a tratamentului şi apoi programarea pacientului pentru începerea şedinţelor de radioterapie. Tratamentul de radioterapie este decontat prin Casa Naţională de Asigurări.
Nu uita, radioterapia efectuată la Spitalul OncoFort este audiată dozimetric, de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena, dar și de către Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce confirmă calitatea actului medical.
Tipuri de radioterapie
Secția de Radioterapie a Spitalului OncoFort este dotată cu aparatură ultramodernă. Spitalul OncoFort a fost deschizător de drumuri în oncologia modernă privată şi a adus în Romania tratamentul cu radioterapia ţintită, prin conturarea volumului tumoral. Aici se utilizează următoarele tipuri de radioterapie: 3D-CRT, IMRT-IGRT cu ajustarea intensității, și radioterapia VMAT, SBRT. Iată care sunt beneficiile utilizării radioterapiei:
Radioterapia 3D-CRT. Prin acesta tehnică cu fascicule de tratament fixe și colimatoare multilamelare fixe se delimitează volumul tumoral care trebuie iradiat, astfel celulele sănătoase nu vor fi distruse. Este necesar că fasciculul de radiații incident să fie conformat volumului tumoral și să se evite astfel organele cu risc.
Radioterapia IMRT. Este o formă avansată de radioterapie conformațională tridimensională care modulează intensitatea fascicului de iradiere prin modificarea poziției lamelelor colimatorului multilamelar. Se folosește pentru a avea o doză maximă pentru distrugerea volumului țintă și reducerea la minim a cantității de radiație care ajunge la țesuturile vecine organelor afectate. Această tehnică este folosită în special pentru tratarea volumelor tumorale cu formă convexă, cap, gât, sân, prostată.

Radioterapia VMAT. Este o formă avansată de radioterapie, o evoluție a tehnicii IMRT, este o tehnică rotațională cu intensitate modulată unde sursă de iradiere se rotește în jurul pacientului. Radioterapia modernă VMAT este efectuată cu acceleratorul de particule Versa HD, ce permite distribuirea mai eficientă a dozei de radioterapie în tumoră. Cu acest timp de radioterapie pot fi tratate atât tumori care sunt situate în zonele organelor de risc cât și un spectru mult mai larg de tumori situate în orice zonă a corpului. Avantajele tehnicii VMAT sunt date de gradul de libertate suplimentar prin rotația sursei în jurul pacientului care permite ca volumul țintă să fie abordat la 360 de grade. Tehnica VMAT este una dintre cele mai performante tehnici de radioterapie disponibile în lume la ora actuală.

Rolul acceleratoarelor de ultimă generație
Spitalul OncoFort are acceleratoare de ultimă generație, cele mai performante echipamente de radioterapie din lume şi oferă avantaje semnificative pentru pacient. Acestea distrug tumorile maligne și protejează țesutul sănătos, iar timpul de tratament este redus. Este vorba despre acceleratorul linear Elektra și acceleratorul de particule Versa HD.
Față de alte acceleratoare mai vechi, acestea distribuie mult mai eficient doza de radiaţie în tumoră, permit iradierea unui volum tumoral mult mai mare, timpul de tratament este micşorat la câteva minute datorită tehnicii moderne VMAT, ce permite tratamentul continuu prin modularea intensităţii odată cu creşterea vitezei de rotaţie a aparatului. Iradierea ţesuturilor normale fiind mult redusă, scade riscul de reacţii acute și cronice. De asemenea, reducerea timpului de tratament crește confortul pacienţilor și precizia iradierii. Și un alt avantaj foarte important este administrarea unor doze mari, ceea ce crește şansele de control tumoral.
Nu trebuie să te îngrijorezi sau să amâni vizita la medic din cauza pandemiei de coronavirus! Personalul medical al Spitalului OncoFort, dar și cel din Clinicile GRAL Medical lucrează după proceduri stricte, protocoale și circuite bine puse la punct, tocmai pentru siguranța pacienților și pentru a le oferi servicii medicale de calitate.
Spitalul OncoFort din București are secțiile de radioterapie, chimioterapie și dializă. În țară mai sunt Spitalul OncoFort Ploiești, Spitalul OncoFort Craiova, Spitalul OncoFort Pitești și in Bucuresti un Centru de Medicină Nucleară – Spitalul OncoFort Caloian, care are 2 secții, una pentru scintigrafie și cancer tiroidian.
Spitalul OncoFort oferă tuturor pacienţilor bolnavi de cancer servicii medicale de radioterapie decontate în contract cu CNAS. Programări şi informaţii la telefon 031 110 000.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri