Cîţu: Nu ne permitem să irosim nicio doză de vaccin anti-COVID

Premierul Florin Cîţu a declarat că România nu-şi permite să irosească nicio doză de vaccin anti-COVID-19 şi a precizat ca informaţia potrivit căreia 70.000 de persoane ar fi fost imunizate fără să fie programate "nu este susţinută" de date.

"Aici lucrurile trebuie să fie foarte clare: nu ne permitem să irosim nicio doză de vaccin. (...) Această informaţie, am înţeles de la domnul Gheorghiţă, nu este susţinută de date. Datele arată că au fost aproape 1.000 şi ceva de persoane care s-au vaccinat, 1.300 de persoane în afară. Deci, nu sunt 70.000, sunt 1.300 şi cred că pentru fiecare există o explicaţie. Repet, pentru noi este foarte important să se vaccineze cât mai multă lume. Acesta este, de fapt, scopul campaniei de vaccinare. Nu să avem discuţii despre s-a vaccinat X sau Y. Trebuie să vaccinăm cât mai multă lume, doar aşa putem să eliminăm pandemia", a afirmat Cîţu, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL, scrie Agerpres.

El a arătat că deja s-au făcut reprogramările pentru vaccinare determinate de nerespectarea calendarului de livrare de către producător.

"Deja s-au făcut reprogramările, nu se mai întâmplă nicio reprogramare. Dozele care vin azi sunt deja programate pentru vaccinări. Situaţia prin care trece România cu vaccinurile este pentru toată lumea. În aceste condiţii, totuşi, România reuşeşte să vaccineze mai repede decât multe ţări din UE. Şi va menţine acest ritm. Ştiţi foarte bine că în februarie AstraZeneca a fost aprobat. Vor veni de la AstraZeneca, nu ştiu, cred că 800.000 de vaccinuri, vor veni în luna februarie. Începem să avem ritmul pe care îl aşteptam. Îl menţinem, şi domnul Gheorghiţă v-a spus la fel. Ţintim să avem, cu două doze vaccinaţi, 10,4 milioane de oameni până la sfârşitul lui septembrie", a explicat prim-ministrul.

Florin Cîţu a afirmat că dacă vor veni doze suplimentare acestea vor merge cu prioritate către persoanele peste 65 de ani.

Citeste si:
Ce spune Tribunalul București despre clasarea dosarului 10 august
Tribunalul București, despre...

"Se poate face acest lucru doar dacă vin suplimentar doze Pfizer sau Moderna. Cele de la AstraZeneca sunt pentru persoane sub 55, deci nu pot să intre în această strategie. Dacă vor veni doze suplimentare şi dacă Pfizer suplimentează ceea ce a redus săptămânile trecute în această lună, bineînţeles că ele vor merge cu prioritate către persoanele peste 65 de ani în această perioadă, dar încă nu avem această informaţie şi nu putem să vorbim despre o schimbare de strategie în acest moment", a arătat el.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri