Multe lucruri scârțâie sau nu funcționează deloc în România, iar pentru aceasta vinovatul este sistemul. Lupta seculară pe care țara noastră o are cu sistemul pare că nu se va termina niciodată. Din contră, România se adâncește pe zi ce trece în propriile tranșee de război. Însă cine e sistemul și de ce nu reacționează pozitiv în fața reformelor? Medicul Laurențiu Belușică, directorul Spitalului Orășenesc Găești, cel care a refuzat să arunce dozele de vaccin la începutul campaniei de vaccinare, explică motivele pentru care sistemul e dificil de schimbat.

Pe 7 ianuarie, Laurențiu Belușică, conferențiar universitar, scria pe o rețea de socializare despre debutul unei lupte cu sistemul: ”Cu pandemia voi lupta încă un an, maximum doi, că dispare, dar cu tine, sistemule, mă voi lupta toată viața. Și dacă nu te înving eu, te vor învinge cei care luptă alături de mine. Teme-te!”.

Într-un interviu wall-street.ro, dr. Belușică a mărturisit ce înseamnă această revoltă împotriva sistemului și cum am putea contribui cu toții la schimbarea în bine a sistemului medical românesc și nu numai.

”Nimeni nu a înțeles ce este sistemul. Eu am trăit în acest sistem, lucrez de 40 de ani în el și îl cunosc foarte bine. Iar sistemul nu e dat de ministrul în exercițiu”, a declarat dr. Belușică, pentru wall-street.ro.

Sursa Foto: Facebook/ Laurențiu Belușică

În acest sens, comparând perioada de practică din Marea Britanie cu sistemul de sănătate din România, dr. Belușică a precizat că fenomenele medicale de peste granițe sunt dificil de implementat în România.

”Sistemul românesc este făcut astfel încât unii sunt aleși pe post de dumnezei. Într-un concurs pentru o poziție, ei sunt obligați să aibă un contracandidat, numit iepure, de regulă, mai mic de vârstă, care aleargă pe lângă competitor știind că va pierde”, a explicat medicul.

Vârful sau baza, unde e problema?

În ultima perioadă, cu atât mai mult în vreme de pandemie, când toate lipsurile din România s-au acutizat, iar spitalele din țară au început să explodeze la propriu, autoritățile au fost cele semnalate ca principal vinovat.

Sistemul medical este ca o piramidă. Fiecare ministru care vine schimbă managerul. Nu vârful trebuie schimbat, trebuie schimbată baza.

Dr. Belușică nu neagă acuzațiile aduse liderilor politici, însă acesta insistă asupra schimbării sistemului de la bază.

”Sistemul se schimbă de la bază. Se începe cu portarul spitalului, care zace la poartă. Nu așa se face paza unui spital. Însă nu pot schimba portarul pentru că există o bază legală care mă împiedică. Noul ministru ar trebui să ceară managerilor de spitale să facă anumite schimbări. Bineînțeles, ordine date prin dispoziții sau ordonanțe de urgență. Revenind la portar...portarul zace la poartă. Măcar noaptea, acesta ar trebui să dea o tură de spital. Dacă vrea unul să intre să arunce o bombă, intră pe unde vrea el, prin spatele spitalului”, a explicat dr. Belușică.

Vezi și: Medic primar ATI: Care sunt cele trei direcții pe care trebuie să le urmeze controalele autorităților în spitalele din România

Ce ar trebui să facă portarul unui spital

Directorul spitalului, în prezent, unitate medicală suport-COVID, a expus care ar trebui să fie atribuțiile unui portar, plătit să muncească 8 sau 12 ore.

Degeaba schimbi vârful, dacă baza rămâne aceeași.

Potrivit medicului, portarul ar trebui să se plimbe 8 sau 12 ore, cât durează serviciul, prin tot spitalul. Să încerce o clanță, să vadă dacă e încuiată ușa, să stingă lumina în birou, dacă este aprinsă și nu e nimeni care să aibă nevoie de ea sau să verifice dacă miroase a fum, de ce și de unde miroase.

”El poate să și doarmă în ghereta lui, spitalul ia foc, se trezește cu el în flăcări. După ce trecem de portar, continuăm cu femeile de serviciu. Ele cred că sunt angajate să spele 16 metri pătrați de faianță pe zi. Nu e așa...programul este de 8 de ore de lucru. Abia apoi treci la doctori, șefi sau manageri. Degeaba schimbi vârful, dacă baza rămâne aceeași”, a conchis directorul spitalului.

Nu în ultimul rând, acesta a mărturisit că riscul unui incendiu în spitalele din România este general valabil (discuția având loc înainte de evenimentul de la Matei Balș, amintind de explozia de la Spitalul Județean Piatra Neamț), un astfel de incident putând avea loc chiar și în unitatea medicală pe care o conduce.

Ideile medicului român îndeamnă la responsabilitate din partea tuturor, nu doar a autorităților. Sistemul, indiferent de segmentul despre care vorbim, ne cuprinde pe toți, și începe de la respectarea programului de muncă, nu în baza principiului pauzele lungi și dese, cheia marilor succese. România are multe nevoi, de la spitale până la autostrăzi, iar acestea nu vor putea fi soluționate în totalitate în patru ani, dacă timp de 30 au lipsit cu desăvârșire. Prin urmare, procesul de schimbare al țării noastre este unul anevoios și de lungă durată, iar multe dintre etapele acestui demers nu vor fi pe placul tuturor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri