Vlad Voiculescu a fost demis din funcția de ministrul al Sănătății după un mandat de aproape 4 luni dominat de scandaluri și acuze mai mult sau mai puțin îndreptățite cu privire la activitatea sa.

Fotoliul de șef la Sănătate a fost fără îndoială cel mai dificil de ocupat în timpul guvernului Florin Cîțu, administrarea măsurilor anti-COVID pe timp de pandemie, precum și administrarea campaniei de vaccinare fiind elementele esențiale care s-au aflat în responsabilitatea ministrului.

Tensiuni în relația cu Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a fost numit la conducerea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) în noiembrie anul trecut, înainte ca Voiculescu să preia atribuțiile de ministru al Sănătății.

După numirea în funcție, Vlad Voiculescu a avut o relație tensionată cu Gheorghiță, ministrul dorindu-și ca deciziile cele mai importante să fie luate la nivelul Ministerului, medicul militar urmând să cadă în plan secundar.

”Nu există absolut nicio tensiune. Există discuţii şi există un grup de oameni care au încredere unii în alţii şi care discută cât se poate de deschis despre probleme şi există probleme şi problemele acestea trebuie rezolvate”, declara Voiculescu în ianuarie, întrebat de presă despre relația cu Valeriu Gheorghiță.

Transparentizarea datelor privind vaccinarea anti COVID-19

La începutul lui martie, Ministerul Sănătății a publicat situația testărilor și a spitalizărilor în fiecare județ, precum și situația vaccinărilor în fiecare centru de vaccinare, pe platforma data.gov.ro, o premieră de la începutul pandemiei, fapt pentru care a fost lăudat.

Totuși, publicarea a fost coordonată de Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Sănătății, iar de-aici a pornit un întreg scandal, existând voci care susțieanu că Voinea nu trebuia să aibă acces la aceste date.

Ulterior, Florin Cîțu a anunțat că Corpul de control al Guvernului se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul Sănătății în acest caz. Pe 9 aprilie, Corpul de control al prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală in rem, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea - Registrul Electronic Național de Vaccinări.

De cealală parte, oficialii Ministerului Sănătății au declarat că informațiile "pe care le putea accesa din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu erau secretizate", consilierul onorific având astfel dreptulul să le acceseze fără vreo formalitate suplimentară.

Scandalul evacuării în miez de noapte a Spitalului Foișor

Săptămâna trecută, Spitalul de Ortopedie Foișor a fost transformat în spital suport COVID-19, după un Ordin semnat de Raed Arafat și avizat de Vlad Voiculescu. Ca urmare, pacienții au fost evacuați în toiul nopții, imaginile fiind amplu dezbătute la televiziuni, ministrul fiind aspru criticat. Două zile mai târziu, Voiculescu a declarat că i-a sunat personal pe toți pacienții externați de la Foișor.

Potrivit unor surse citate de HotNews.ro, decizia transformării Spitalului Foișor în spital COVID-19 era una așteptată de mult timp, cunoscută de managerul spitalului, aflat în funcție de aproape 25 de ani și care s-a opus în permanență, iar necesitatea a fost dată de faptul că în București nu mai erau de peste o săptămână paturi ATI libere pentru pacienți COVID-19, mulți dintre aceștia fiind intubați direct în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor.

Trei pacienți au murit sufocați în TIR-ul de la Spitalul Victor Babeș

După scandalul de la spitalul Foișor a urmat incidentul de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București, unde 3 pacienți COVID-19 au murit sufocați după o defecțiune în urma căreia s-a oprit alimentarea cu oxigen.

Comunicarea din direcția Ministerului Sănătății a fost extrem de deficitară pe acest subiect. Informațiile privind decesele au fost confirmate oficial abia după câteva ore, iar singura reacție a lui Voiculescu din ziua incidentului a fost un mesaj de condoleanțe pe Facebook.

Luni, în ziua incidentului, premierul Florin Cîțu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au ținut o conferință de presă la Guvern, la miezul nopții, în vreme ce Vlad Voiculescu a organizat o conferință abia a doua zi, la insistențele presei.

Citeste si:

    Amenzi pentru nepurtarea măștii

    Vlad Voiculescu, a fost amendat recent cu 1.500 de lei după ce acesta a fost filmat de către jurnaliști că nu purta masca de protecție, în timp ce vorbea cu un alt bărbat, care purta mască. Voiculescu a fost surprins timp de aproximativ 20 de minute fără masca de protecţie, timp în care a vorbit la telefon şi s-a salutat cu doi colegi.

    Ministrul Sănătății a fost surprins și cu alte ocazii, pe holurile Parlamentului, fără o mască de protecție, asta deși Ministerul pe care îl conduce încearcă să convingă români să facă acest lucru de fiecare dată când ies din casă.

    Picătura care a umplut paharul lui Cîțu: Ordinul care schimbă criteriile de carantinare

    Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, prin care se schimbau criteriile pentru instaurarea carantinei, publicat în Monitorul Oficial fără anunțarea în prealabil a premierului Florin Cîțu, pare să fi fost picătura care a umplut paharul și care a dus la demiterea lui Vlad Voiculescu.

    Citeste si:

      Ordinul a introdus un nou tabel care să ajute la deciderea momentului în care o localitate intră în carantină și se bazează pe acumularea unui număr de puncte.

      Citiți mai mult despre Cum arată noua formulă care va decide carantinarea și cum ne poate afecta

      Până acum, carantina se decidea în funcție de gradul de ocupare al paturilor din spitale, a ratei de infectare, dar și a ponderii populației de peste 65 de ani, criteriul principal fiind rata de incidență a cazurilor din ultimele 14 zile.

      Noul ordin nu mai ia în calcul ponderea bătrânilor, dar păstrează celelalte criterii.

      Sursa foto: Agerpres

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri