În România, poluarea aerului este responsabilă pentru peste 29.000 de morți premature în fiecare an, arată cel mai recent raport publicat de Agenția Europeană a Mediului, din 2020. Situația este îngrijorătoare mai ales în Capitală: un bucureștean pierde în medie aproape 2 ani din viață din cauză că limitele de poluare stabilite de OMS nu sunt respectate.

Despre pericolele la care se expun cetățenii și ce măsuri pot adopta chiar ei pentru remedierea situației, discutăm cu directorul executiv Ecopolis și coordonatorul proiectului aerlive, Oana Neneciu, în noul episod al podcastului Green Report, alături de Raluca Fișer.
,,Atunci când vorbim de calitatea aerului în orașe, ne uitam la cantitatea de poluanti toxici care sunt prezenți în atmosfera, respective oxizii de azot si PM-urile care sunt particule de praf încărcate cu diverse substante chimice. Unele dintre ele sunt eliminate prin respirație (PM 10), însă altele (PM 2.5), ajung direct în plămâni după ce sunt inspirate.’’, a declarat Oana Neneciu
Top 5 gesturi simple prin care putem contribui la îmbunătățirea calității aerului din orașe:
1. Să fim cât mai informați privind calitatea aerului și sa înțelegem ce se intamplă în jurul nostru. Putem începe cu descărcarea aplicațiilor care ne indică calitatea aerului, precum aplicația aerlive, dar si alte aplicații conexe.
2. Să oprim motorul atunci când staționăm undeva cu mașina, ca de exemplu atunci când așteptăm copiii la școală. Datele din platforma aerlive.ro au arătat că poluarea din jurul școlilor este de multe ori foarte mare, depășind cu până la de cinci ori limitele maxime admise legal pentru protejarea sănătății umane.
3. Să mergem mai mult cu transportul în comun, pe jos sau cu bicicleta. Din octombrie, aplicația de bikesharing iVelo afișează în timp real date despre calitatea aerului din mai multe zone ale Bucureștiului cu ajutorul senzorilior aerlive montați pe 10 stații.
4. Să ținem cont de datele pe care ni le arată aplicațiile de măsurare a calității aerului – atunci când indică culoarea roșie, este bine să evităm să ieșim afară în zonele respective, mai ales dacă vorbim de copii sau persoane vulnerabile.
5. Să facem sesizări la autoritățile abilitate atunci când observăm nereguli precum depozitări sau arderi ilegale de deșeuri, mirosuri pregnante de substanțe chimice, etc.

Întreaga discuție despre calitatea aerului și măsurile care ar trebui luate de oameni și de autorități, poate fi urmărită pe greenreport.ro și pe canalul de Youtube Green Report.
Parteneriatul dintre Green Revolution, prin serviciul de bikesharing iVelo și Ecopolis, prin platforma de monitorizare a aerului, aerlive, își propune să crească gradul de conștientizare în rândul populației asupra impactului tot mai mare pe care poluarea îl are asupra noastra și să încurajeze folosirea mijloacelor de transport alternative. Proiectul este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București.

Parteneri media: Universal Solution, RFI Romania, Itsy Bitsy, Radio Eco Natura, www.green-report.ro, www.spotmedia.ro, www.wall-street.ro , www.kudika.ro, www.9am.ro , www.garbo.ro , www.revista-piata.ro , www.buletindebucuresti.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri